08.08.2007. / 12:35

Autor: Nina Tomljanović

POLITIČKE STRANKE

HDZ i HSU jedine nisu objavile svoja financijska izvješća

S obzirom da nas u studenome očekuju parlamentarni izbori, Tranperency International smatra da je maksimalna transparentnost nužna želi li se povećati povjerenje građana u političke stranke

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu, udruga koja se bavi zaštitom ljudskih prava, Transperency International otkrila je što građani misle o izvorima financiranja političkih stranaka na temelju istraživanja koje je za njih provela agencija Promocija Plus.

S obzirom da nas u studenome očekuju parlamentarni izbori, Tranperency International smatra da je maksimalna transparentnost nužna želi li se povećati povjerenje građana u političke stranke. Naime, zakon o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista i kandidata treba doraditi jer u ovakvom obliku ne omogućava zadovoljavajuću razinu uvida u tokove novca u politici, što je jedna od temeljnih zadaća. Prije nego li je na snagu stupio ovaj zakon podaci o računima prihoda i rashoda svih parlamentarnih stranaka za 2006. godinu bili su dostupni već početkom ožujka, no ove godine to još uvijek nije slučaj. TIH je zatražio podatke o poslovanju stranaka u 2006. godini od Ministarstva financija, kojem su stranke predavale izvještaje, no taj zahtjev je Ministarstvo odbilo pozvavši se na Opći porezni zakon i ocijenila da je riječ o poreznoj tajni.

TIH smatra da je time izigran Zakon o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista kandidata, koji bi trebao imati prednost pred općim poreznim zakonom.

Od svih hrvatskih političkih stranaka, jedine stranke koje još uvijek nisu objavile financijska izvješća na svojim web stranicama su vladajuća stranaka HDZ i HSU.

Prema rezultatima istraživanja agencije Promocija Plus, većina hrvatskih građana, njih 52,8 posto, smatra stranke i političare koji javno ne objavljuju svoje izvore financiranja nepoštenim. Nešto više od petine, točnije 22,2 posto, smatra da je riječ o političarima i strankama koji još nisu naučili važnost prikazivanja izvora financiranja, a 14,8 posto ih smatra snalažljivima. Pri donošenju odluke o glasanju za pojedinu stranku ili kandidata na građane najviše utječe program (48,2 posto), zatim osobnost pojedinih političara (30,2 posto), a predizborna kompanija utječe na formiranje konačne odluke kod svega 8,8 posto birača. Kada je riječ o razlozima za donošenje pojedinih političkih odluka, po ocjeni 32 posto građana Hrvatske na to ponajviše nutječe vlastiti interes političara, a 27,6 posto smatra da se odluke donose ponajprije zbog pritisaka izvana. Svega 17,5 posto ispitanika misli da se pri donošenju odluka hrvatski političari vode prvenstveno interesom građana, a 12,8 posto da vode ponajviše računa o interesom donatora.

Prema najnovijem istraživanju Tranperency International-a, hrvatski građani političke stranke smatraju iznimno korumpiranim, sa ocjenom 4, s time da je 5 potpuna korupcija.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika