17.08.2007. / 14:44

Autor: Marko Biočina

SPORNA ODLUKA

Raskinut ugovor o gradnji tunela kroz Biokovo

Poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije danas je donijelo odluku o raskidu ugovora o koncesiji s tvrtkom Mediteran Union tuneli za gradnju tunela Sv. Ilija kroz Biokovo.

Nadalje, Županija će spomenutoj tvrtki vrati 2,9 milijuna kuna koncesijske naknade, te 7,9 milijuna kuna, koliko je tvrtka navodno uložila u pripremu projektne dokumentacije i građevinske dozvole. Tu bi projektnu dokumentaciju trebale otkupiti Hrvatske autoceste koje će uskoro početi graditi tunel.

Tvrtka Mediteran Union tuneli u vlasništvu je hercegovačkog poduzetnika Ljube Grepe. Ugovor o izgradnji i tridesetogodišnjoj koncesiji tunela kroz Biokovo tvrtka je sa Splitsko-dalmatinskom županijom potpisala u svibnju 2003. godine. Iako se koncesionar obvezao tunel izgraditi u roku od tri godine, od onda radovi nisu ni počeli. Ipak, sporni ugovor o koncesiji nije sadržavao nikakve odredbe o penalima ako koncesionar ne ispuni propisane rokove. Zastupnici oporbenog SDP-a smatraju kako je na taj način Grepi omogućeno da pri raskidu ugovora dobije milijunsku odštetu.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader odbacio je takve optužbe rekavši je da je taj iznos nadoknade za dokumentaciju prošao kroz reviziju nadležnog Ministarstva prometa, u koju su bili uključeni Građevinski i Ekonomski fakultet, te da je potom je sve dano na uvid i Državnom odvjetništvu.

Vezane vijesti

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Danas se u Zagrebu sastaju ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika