24.08.2007. / 08:40

Autor: Nina Tomljanović

STUDIJA

''Tihi glas'' u našim glavama zaista postoji

Njemački stručnjaci tvrde da 'tihi glas' koji nam se povremeno javlja zapravo predstavlja proces predomišljanja i dešava se u određenom dijelu našeg mozga

Na njemačkom Institutu Max Planck, istražitelj Marcel Brass proučavao je tihe glasove u našim glavama, koji nam se s vremena na vrijeme javljaju i uzrokuju promjenu neke odluke koju smo donijeli. Naime, stručnjaci su ustvrdili da taj glas zaista postoji te da ima značajan utjecaj na naše živote.

Njemački stručnjaci tvrde da 'tihi glas' koji nam se povremeno javlja zapravo predstavlja proces predomišljanja i dešava se u određenom dijelu našeg mozga. Drugi dio mozga pokreće naše aktivnosti. "Mnogi ljudi poznaju taj ''tihi glas'' u svojoj glavi koji nas u posljednjoj minuti tjera da se predomislimo u vezi sa nekim postupkom. Studija koju smo istražili identificirala je dio mozga iz kojeg stiže taj 'tihi glas'", kazao je Brass.

On smatra da se naš "tihi glas" nalazi u dijelu mozga između naših očiju.
Profesorica sa Univerziteta Pennsylvania, Matha Farah koja je pregledala Brassovu studiju smatra da ona donosi značajne rezultate i otkrića. "Ovo je veliki napredak pogotovo na području liječenja mentalnih bolesnika", istaknula je Farah.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika