Objavljeno u Nacionalu br. 615, 2007-08-28

Autor: Nacionalova redakcija

Vodatel postao vlasništvo Metroneta

Prošlotjednom akvizicijom Metronet je dobio 30 tisuća novih telekomunikacijskih korisnika

UPRAVA METRONETA na čelu s Igorom Paurevićem (u sredini)UPRAVA METRONETA na čelu s Igorom Paurevićem (u sredini)Trend konsolidacije na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu nastavljen je prošlotjednom Metronetovom akvizicijom Vodatela, jednog od većih hrvatskih davatelja internet usluga. Službeni iznos transakcije nije objavljen, ali smatra se kako je Metronet preuzimanje Vodatela platio oko 80 milijuna kuna. Navodno je za preuzimanje Vodatela bio zainteresiran i Optima Telekom, no odbila ih je previsoka cijena. Na telekomunikacijskom tržištu se već dugo spekuliralo o mogućem preuzimanju Vodatela, prije svega zbog financijskih teškoća koje je ta tvrtka u posljednje vrijeme imala. S druge strane, Vodatel je i dalje imao značajan udio na tržištu, pogotovo među privatnim korisnicima.

Prema podacima s njihove internetske stranice Vodatel ima oko 30 tisuća korisnika koji internetu pristupaju putem klasične telefonije, te nepoznat broj korisnika koji koriste DSL i “triple play” uslugu (telefonija, internet i televizija). Metronet je startao kao pružatelj usluga za poslovne korisnike i tek je nedavno predstavio usluge namijenjene privatnim osobama. Zato će im ova akvizicija pomoći da osvoje i što veći dio tog segmenta tržišta. Još jedna vrijednost Vodatela skriva se u činjenici da raspolaže telekomunikacijskom mrežom koja povezuje Zagreb, Ljubljanu, Beč i Frankfurt, a osobito je dobro razvijena u Zagrebu. Kupnjom Vodatela, Metronet je nastavio prakticirati svoju poslovnu strategiju rasta akvizicijama tvrtki s razvijenom vlastitom infrastrukturom. Na taj način Metronet želi razviti vlastitu mrežu na cjelokupnom teritoriju RH, te pokriti 70 posto svih poslovnih i privatnih korisnika. Tako su prije nekoliko mjeseci za 3 milijuna kuna kupili ChaosNet, tvrtku koja svojom optičkom mrežom pokriva oko 90 posto Dubrovnika. Sada je na red došao Vodatel, a s obzirom na to da je nedavno tvrtka potpisala ugovor o kreditiranju s četiri hrvatske banke, vrijedan 150 milijuna kuna, mogu se očekivati i nove akvizicije u bliskoj budućnosti. Sljedeći bi mogao biti Primatel, tvrtka bivšeg šefa Agencije za telekomunikacije Željka Debanića koja je u Zaprešiću u suradnji s lokalnim vlastima razvila projekt Digitalni grad. Širokopojasna mreža u Zaprešiću postala je zanimljiva otkad su u tom gradu najavljeni veliki građevinski projekti, kao što je Shopping city Zagreb.

Vezane vijesti

Metronet povećao operativnu dobit za 22 posto

Metronet povećao operativnu dobit za 22 posto

Metronet telekomunikacije objavio je svoje poslovne rezultate za 2011. godinu u kojima bilježi pozitivno poslovanje u odnosu na godinu ranije. Prihod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika