30.08.2007. / 14:14

Autor: Marko Biočina

ENERGETIKA

Rusko-srpska konkurencija plinskom terminalu u Omišlju

Ruska državna naftna kompanija Gazprom zainteresirana je za gradnju plinskih skladišta i terminala u Srbiji. Predstavnici Gazproma će početkom rujna posjetiti Srbiju kako bi o toj temi razgovarali s predstavnicima srpske vlade.

Srpski ministar rudarstva i energetike najavio je kako je Gazprom prvenstveno zainteresiran podzemno skladište plina u Banatskom Dvoru, ali kako će razgledati i sve druge potencijalne lokacije za izgradnju plinskih terminala. Podsjetimo, krajem prošle godine su Gazprom i Srbija potpisali Memorandum o razumijevanju i izgradnji plinovoda kroz Srbiju. Radi se o investiciji vrijednoj milijardu dolara, a izgradnjom terminala Srbija bi postala glavni distributer ruskog plina u Europi.

Taj je projekt izravna konkurencija hrvatskim planovima izgradnje LNG terminala u Omišlju. Na taj način Hrvatska želi postati svojevrsno „raskrižje plina“, te jedna od rijetkih zemalja koje imaju dobavne pravce i za ruski i za plin iz sjeverne Afrike. Iako se radi o projektu od nacionalnog značenja, jer bi se njegovom realizacijom značajno smanjila hrvatska energetska ovisnost, s obzirom na skore parlamentarne izbore je teško očekivati da projekt zaživi do kraja godine.

Prema mišljenju stručanjaka, takva dva projekta su potpuno nepotrebna na tako malom području, te su zato izravna konkurencija. Pobijedit će onaj koji prvi krene u realizaciju, te su zato ambiciozni pregovori Srbije i Gazproma znak da i Hrvatska mora odlučnije krenuti u izgradnju svog terminala u Omišlju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika