05.09.2007. / 14:25

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Lijek za dijabetes koristi i kao pomoć u mršavljenju

Znanstvenici su, kako bi otkrili može li se lijek koristiti i kao pomoć u mršavljenju, ispitali 204 osobe s indeksom tjelesne mase 37,8

Novo istraživanje koje je objavio Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism pokazalo je da liječenje pramlintideom, koji je u SAD-u odobren za snižavanje šećera u krvi, dovodi do progresivnoga gubitka težine u pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Pramlintide je sintetska verzija prirodnoga hormona amylina koji povećava osjećaj sitosti i smanjuje potrebu za unosom hrane.

Znanstvenici su, kako bi otkrili može li se lijek koristiti i kao pomoć u mršavljenju, ispitali 204 osobe s indeksom tjelesne mase 37,8. Ispitanici su nasumce podijeljeni u dvije skupine, od kojih je jedna tri puta na dan prije obroka dobivala injekciju pramlintida, a druga placeba. Oni koji su dobivali pramlintide tijekom 16 tjedana smršavili su u prosjeku 3,7 kilograma te im se opseg struka smanjio u prosjeku za 3,6 centimetara, u usporedbi s onima koji su dobivali placebo.

Znanstvenici su zaključili da je nužna "dodatna provjera pramlintidea kao potencijalnoga lijeka za pretilost".

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika