18.09.2007. / 19:07

Autor: Martina Čizmić

SLOBODNE NOVINE

New York Times ukida pretplatu na webu

New York Times pretplatu na web izdanje uveo je prije točno dvije godine. Imaju 227 tisuća pretplatnika koji im godišnje donose 10 milijuna dolara prihoda. Na papirnato izdanje New York Timesa pretplaćeno je 787 tisuća ljudi kojima je omogućen i pristup web izdanju novina.

Od utorka u ponoć, New York Times prestati će naplaćivati čitanje svojih web stranica.

Točno dvije godine nakon što je Times uveo svoj program pretplate, kojim je naplaćivao 49.95 dolara za godišnji ili 7.95 za mjesečni pristup. TimesSelect bio je besplatan za pretplatnike Timesovog papirnatog izdanja, nekim studentima i profesorima.

Osim što će cijelu stranicu učiniti dostupnom svima, Times će otvoriti i svoju arhivu od 1987. do danas, ali i onu od 1851. do 1922. koja je u javnoj domeni. Naplaćivati će neke materijale iz arhive od 1923. do 1986. godine.

Times je objavio da je tijekom ove dvije godine imao 227 tisuća pretplatnika koji su donijeli zaradu od oko 10 milijuna dolara godišnje.

Sve je više čitatelja dolazilo na Timesove stranice sa drugih stranica i pretraživača, a ne direktno na nytimes.com. Ti neizravni čitatelji nisu mogli pristupati zaključanim člancima i nisu bili skloni platiti pretplatu kao oni vjerniji čitatelji. Glavna menadžarica stranice Vivian Schiller rekla je da nisu očekivali rast prometa koji su potaknuli Google, Yahoo i neki drugi pretraživači. Svakog mjeseca stranice Timesa posjeti oko 13 milijuna posjetitelja, mnogo više nego neke druge novinske stranice.

Colby Atwood, predsjednik tvrtke za istraživanje medija, rekao je da je uvijek bilo upitno naplaćivnje pristupa stranicama sa vijestima. Kaže da je puno isplativije financiranje od oglasa, nego od pretplate. Times je bio posebno uspješan u prikupljanju informacija o svojim online čitateljima kako bi koristio ciljano oglašavanje. Time je povećao svoju vrijednost kod oglašivača.

Mnogi su čitatelji, a i neki njegovi kolumnisti, prigovarali zbog naplaćivanja čitanja kolumni. Neki imaju toliko vjerne čitatelje, da su se njihove kolumne redovito pojavljivale na popisu najčešće slanih tekstova. Stručnjaci kažu da kolumnisti nisu isplativi, ali mogu velik broj čitatelja usmjeriti na neke druge djelove stranice poput onih o zdravlju ili tehnologiji.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika