20.09.2007. / 15:57

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE UNICEF-A

14 milijuna djece u istočnoj Europi ne ide u školu

Studija koju je proveo UNICEF pokazala je da oko 14 milijuna djece u istočnoj Europi i Zajednici neovisnih država ne pohađa školu. Studija je obuhvatila oko 100 milijuna djece i mladih do 18. godina.

Gotovo 2, 4 milijuna djece nema mogućnosti odlaska u školu jer su javni izdaci u državama istočne Europe i bivšeg Sovjetskog saveza nedostatni za osiguravanje opće izobrazbe.

Čak 12 milijuna mladih nema pristup srednjoškolskom obrazovanju.

Najmanje djece pohađa školu u Armeniji, Gruziji, Moldovi te Tadžikistanu i Kirgistanu. Regionalna direktorica UNICEF-a Maria Calivis rekla je da u tim državama srednju školu pohađa manje od polovice djece. Istaknula je da su nedostaci u obrazovnom sustavu uzrok povećanja siromaštva i smanjenja gospodarske konkurentnosti zemalja.

U istočnoj Europi vlada i visoka stopa nezaposlenosti mladih. U Hrvatskoj i Poljskoj ona je iznad 30 posto, a u Srbiji, Armeniji i Makedoniji viša od 50 posto.

UNICEF smatra da niske učiteljske plaće dovode do loše kvalitete nastave, problema sa zapošljavanjem učitelja te do povećanja razlika između bogatih i siromašnih. Zbog toga su pozvali vlade zemalja regije da povećaju izdatke za naobrazbu na šest posto brutto nacionalnog proizvoda.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika