16.08.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAUDIJSKA ARABIJA

UMRO BIVŠI UGANDSKI DIKTATOR IDI AMIN

UMRO BIVŠI UGANDSKI DIKTATOR IDI AMIN

Idi Amin, ugandski diktator poznat po okrutnoj vladavini, umro je u subotu u bolnici u Saudijskoj Arabiji, gdje su mu otkazali bubrezi. Bivši diktator i boksački prvak u superteškoj kategoriji te vojnik u britanskoj kolonijalnoj vojsci, došao je na vlast 1971. godine svrgnuvši tadašnjeg predsjednika Miltona Obotea. Uslijedio je nasilnički režim povezan, među ostalim, i s palestinskim terorizmom, što je 1979. dovelo do izraelske akcije spašavanja otetih talaca u toj zemlji. Stanovnici Ugande na početku su pozdravili dolazak Amina na vlast, no već je 1972. pokazao svoju nasilničku narav protjeravši iz zemlje desetke tisuća azijaca koji su kontrolirali nacionalno gospodarstvo. To je rezultiralo nedostatkom poduzetničke klase, što je zemlju dovelo do gospodarskog kaosa. Amin se proglasio doživotnim predsjednikom te istočnoafričke zemlje s 24 milijuna stanovnika, sam se odlikovao visokim državnim odličjima i vladao zemljom “čeličnom rukom”. Udruge za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je tijekom Aminove vladavine od 1971. do 1979. godine ubijeno oko pola milijuna ljudi, a svjedoci kažu da su se njihova tijela bacala u Nil, jer nije bilo vremena za iskapanje dovoljno grobova.
No, nakon neuspjelog pripajanja dijela susjedne Tanzanije 1978. godine, tanzanijske snage u protunapadu svladale su ugandsku vojsku i doprle do glavnog grada Kampale. Amin je protjeran iz Ugande 1979. godine, nakon čega je pobjegao u Libiju, potom u Irak i konačno u Saudijsku Arabiju, gdje se nastanio u vili u luci Jeddah na Crvenom moru. Tamo je živio luksuznim životom, okružen s četiri žene, brojnim slugama, automobilima i vozačima koje je plaćala saudijska vlada.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika