Objavljeno u Nacionalu br. 622, 2007-10-16

Autor: Nacionalova redakcija

KENNETH KATZMAN, AMERIČKI EKSPERT ZA TERORIZAM:

'Bin Laden se krije u gradu, a ne u planinama'

KENNETH KATZMAN,  stručnjak  Kongresne istraživačke službe SAD-aKENNETH KATZMAN, stručnjak Kongresne istraživačke službe SAD-aU Hrvatsku je 15. listopada doputovao dr. Kenneth Katzman, jedan od vodećih američkih stručnjaka za Bliski istok i terorizam. Zaposlen u Kongresnoj istraživačkoj službi, koja kongresnicima priprema neovisna mišljenja o najrazličitijim temama i područjima, Katzman je u Zagreb došao da na temu globalnog terorizma održi predavanja na Pravnom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti. Za Nacional je iznio svoje stavove i teze koje zastupa u svojim izvješćima.

NACIONAL: Američki građani već se godinama ne osjećaju sigurno. Postoji li rješenje za prijetnje globalnog terorizma?
- Događaj iz rujna 2001. imao je velik utjecaj na psihu većine američkih građana i to sasvim sigurno dugo neće biti zaboravljeno, zato je strah uvijek prisutan. Pogotovo jer još nismo našli Osamu bin Ladena. Da smo ga našli, to bi imalo pozitivan utjecaj na psihu ljudi. No nisam baš siguran da ćemo ga uopće naći, jer je već prošlo dosta vremena i još nemamo potvrđene informacije koje bi nam pomogle da otkrijemo gdje se on nalazi. To mi je jako čudno, jer smo pronašli i manje poznate teroriste, a bin Laden je ipak prepoznatljiv mnogima. Zbog toga smatram da se on krije u nekom području koje nam ni ne pada na pamet, a neki moji kolege razmatraju mogućnost da je pobjegao u Somaliju ili jugoistočnu Aziju. Ja pak vjerujem da se on nalazi u Pakistanu, ali se možda nalazi u nekom gradu, a ne u nekim planinama kako to mnogi pretpostavljaju.

NACIONAL: Je li dugogodišnje skrivanje bin Ladena zapravo velik neuspjeh američkih obavještajnih službi?
- Ne bih to nazvao neuspjehom. Sklon sam vjerovanju da je u potrazi za njim trebalo više sredstava.

NACIONAL: Koliko je na globalni terorizam utjecao rat u Iraku?
- Terorizam je i dalje vrlo jak, pogotovo u Iraku susjednim zemljama. Rat u Iraku, pogotovo zato što traje tako dugo, sigurno ima utjecaj na terorističke prijetnje s kojima smo suočeni.

NACIONAL: Što mislite o iranskom predsjedniku Ahmadinedžadu, kojeg mnogi u Americi smatraju najvećom trenutačnom prijetnjom?
- On je nepredvidljiv i opasan. Mnogi Amerikanci smatraju Iran vrlo opasnom zemljom. Pogledajte što Iran radi na Bliskom istoku, oni jednostavno miniraju sve inicijative i prijedloge Sjedinjenih Država, podržavaju sve grupe koje se protive demokraciji, miru na Bliskom istoku, Americi. Sad i u Afganistanu postoje dokazi da su ondje talibanima dolazile pošiljke s oružjem iz Irana.

NACIONAL: Koje je rješenje za Iran?
- Zabrinuti smo zbog iranskog nuklearnog programa. Druge zemlje na Bliskom istoku nemaju nuklearni program, tako da bi Iran mogao destabilizirati cijelo područje. Nadam se da bi i Rusija mogla to uvidjeti i surađivati na rješavanju problema s Iranom. Cilj sadašnje američke administracije je spriječiti iranski nuklearni program. Postoje i neke naznake da bismo mogli živjeti i s činjenicom da Iran ima nuklearni program, ali među republikancima vlada čvrst stav da se to ne smije dopustiti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika