18.10.2007. / 16:18

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Psovke na poslu jačaju timski duh

Psovanje bi moglo povećati solidarnost među zaposlenicima i pomoći im da iskažu svoje frustracije, stres ili druge osjećaje.

Redovito psovanje na poslu može razviti timski duh među zaposlenicima, pokazalo je istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu East Anglia.

Psovanje zaposlenicima dopušta bolje izražavanje njihovih osjećaja i razvija društvene odnose. Yehuda Baruch, profesor managementa sa Sveučilišta i student Stuart Jenkins proučavali su korištenje psovki na poslu i procjenjivali njihov utjecaj na managere.

Psovanje će postati sve uobičajnije kako se tradicionalni tabui budu odbacivali. No, bitno je znati kada je takvo izražavanje osjećaja prikladno, a kada ne. Psovanje pred nadređenima ili klijentima bi trebalo biti zabranjeno. U drugim slučajevima, psovanje bi moglo povećati solidarnost među zaposlenicima i pomoći im da iskažu svoje frustracije, stres ili druge osjećaje.

"Zaposlenici koriste psovke svakodnevno, ali ne nužno u negativnom kontekstu", rekao je Baruch. Zabrana psovki i kažnjavanje onih koji to pravilo prekrše može ukazivati na snažno vodstvo, no isto tako može oslabiti veze između zaposlenika i utjecati na moral i motivaciju. "Nadamo se da će ova studija pokazati kakvu ulogu psovanje ima na poslu i u životu općenito. Ali isto tako pokazuje da vođe povremeno trebaju biti otvoreni drugačijim idejama i stilovima", rekli su istraživači.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika