19.10.2007. / 13:21

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Hrvatska u vrhu svjetske politike

Kada je riječ o korištenju termina «povijesni uspjeh», treba biti jako oprezan, poglavito uzme li se u obzir inflacija događaja koji su u hrvatskom javnom životu atribuirani na ovakav način. Još u ratu smo postigli povijesnu pobjedu, kasnije je postignuta povijesna pomirba partizanskih i ustaških unuka, onda smo osvojili povijesno treće mjesto na svjetskom prvenstvu u nogometu, u prošlosti su velike sile napravile niz povijesnih nepravdi, a bog i bogme, i pretvorba i privatizacija su u Hrvatskoj predstavljali mažnjavanje love povijesnih dimenzija. Sve u svemu, čini se kao da bi Hrvatski turistički slogan mogao glasiti «Zemlja u kojoj je svaki dan povijesni».

Unatoč opasnosti da se autor članka priključi ovom trendu, jedan prošlotjedni događaj nesumnjivo zaslužuje naći se na popisu. Riječ je, dakako, o primanju Republike Hrvatske u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda što je daleko najveći međunarodni uspjeh u 15-godišnjoj suverenosti. Bez imalo pretjerivanja, ovaj izbor pokazuje da Hrvatska sada uživa status stabilne demokratske države, a tijekom iduće dvije godine koliko traje mandat nestalnih članica Vijeća sigurnosti, taj rejting mogao bi biti dodatno osnažen.

Vijeće sigurnosti predstavlja najvažnije tijelo u zajednici država koje okuplja UN, i ono donosi odluke koje se tiču svih stanovnika planete zemlje. U najnovijoj prošlosti, VS je verificirao intervenciju protiv talibanskog režima u Afganistanu i uveo sankcije Iranu zbog nuklearnog programa, a u idućih godinu dana 15 zemalja-članica, morati će se opredijeliti oko izuzetno važnog pitanja, a to je nezavisnost Kosova. Kosovski problem za Hrvatsku je iznimno bitan jer radi se o državi iz jugoistočne Europe, i situacija u njoj neumitno će se reflektirati i na stanje u svim balkanskim državama.

Ovdašnje državno vodstvo odlučilo je slijediti politiku Europske unije i Amerike, a to znači da se neće protiviti stvaranju još jedne nezavisne države u regiji. Budući se radi o bliskom susjedstvu, izume li se pet velesila u Vijeću sigurnosti, uloga hrvatske diplomacije pratiti će se s osobitom pozornosti. Uspije li odraditi posao na pravi način, Hrvatska bi se doista mogla etablirati kao regionalni lider u ovom dijelu Europe. Uzme li se u obzir relativno brzi ulazak u EU i NATO, postaje očito da se današnja Hrvatska nalazi u najuspješnijem razdoblju vlastite povijesti.

Najveće zasluge za to pripadaju Stipi Mesiću. Iako su u prijelazu iz autokratske vladavine 90-tih, u normalnu fazu sudjelovali i Ivica Račan i Ivo Sanader, upravo je Mesić odradio najvažniji dio posla.

Aktualni predsjednik osobno je dokinuo većinu ovlasti koje je imao Franjo Tuđman, zatim s nekoliko bitnih odluka poput umirovljenja neposlušnih generala, osigurao punu prevagu civilne vlasti nad para-militarnim krugovima, a u međunarodnim kontaktima, nastupao poput istinskog državnika. Uostalom, upravo je Mesićevo lobiranje, osiguralo da u VS uđe Hrvatska, a ne Češka.

Njegov susret s Muhamedom Ahminedžadom, kao i kontakti s Nesvrstanima, osigurali su pedesetak glasova islamskih i slabije razvijenih zemalja. Takva politika treba se nastaviti i u slijedećem razdoblju: čvrsto vezivanje uz Europsku uniju, ali i senzibilitet za interese država Azije, Afrike i Latinske Amerike. Uspije li u tome, Hrvatska će u budućnosti, na svjetskoj sceni, značiti puno više od, objektivno govoreći, male države koju nastanjuje svega 4,5 milijuna stanovnika.

Vezane vijesti

Nešto je naopako kada premijer određuje cijenu jogurta

Nije vijest kada radnici napadnu poslodavce, ali jest kada se javno sukobe najbogatiji ljudi u Hrvatskoj. U ovom slučaju, svađu je inicirao splitski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika