20.10.2007. / 09:20

Autor: Nina Tomljanović

SASTANAK S ČELNICIMA SVJETSKE BANKE

Šuker: Dobili smo komplimente za reforme koje smo proveli u protekle četiri godine

Što se tiče vanjskog duga Hrvatske, koji i dalje raste i prešao je 30,5 milijardi dolara i 85 posto BNP-a, Šuker je kazao kako "vanjski dug treba držati pod kontrolom, ali on nije zabrinjavajući

Ministar financija Ivan Šuker jučer je nakon sastanka s čelnicima Svjetske Banke u Washingtonu, izjavio da je WB Hrvatsku svrstala u skupinu zemalja srednje Europe i Baltika sa srednjim dohotkom. Time je Hrvatska jedina nečlanica Europske unije u toj skupini, a podjela će na snagu stupiti 1. siječnja 2008. godine. "Regionalni Ured Svjetske banke (WB) u Zagrebu razdijelio se na dva dijela, jedan koji pokriva srednju Europu i Baltik sa zemljama srednjeg dohotka. Hrvatska je kao jedina nečlanica Europske unije svrstana u tu skupinu, dok drugu skupinu čine zemlje Balkana i srednje Azije", izjavio je ministar Šuker nakon sastanka s potpredsjednikom WB za Europu i srednju Aziju Shigeom Katsuom i izvršnim direktorom WB-a Hermanom Wijfelsom.

"Na sastanku s potpredsjednikom Katsuom dobili smo komplimente za reforme koje smo proveli u protekle četiri godine. Katsu je zadovoljan je i s provedbom programa PAL 2", kazao je Šuker.

PAL 2 je Programski zajam za prilagodbu, namijenjen projektima u provedbi i pripremi projekata reforme zdravstva i pravosuđa u Hrvatskoj, koji će se nastaviti i sljedeće godine.

Ministar Šuker je napomenuo da je "Hrvatska uvrštena na drugo mjestu među 10 zemalja koje najbolje provode reforme", podsjećajući na nedavno izvješće WB-a o provedbi reformi. "Imamo razloga za zadovoljstvo, jer ocjene Svjetske banke (WB) će se itekako odraziti u Bruxellesu i svugdje", rekao je Šuker dodajući kako je, za razliku od prije dvije godine, "danas lijepo biti u Washingtonu i razgovarati s gospodom iz Svjetske banke i MMF-a".

Ocijenio je kako bi kreditni rejting Hrvatske sigurno porastao nakon svih tih dobrih ocjena u posljednjih mjesec dana, ali se to neće dogoditi zbog izbora.

Govoreći o prognozama gospodarskog rasta u 2007., koje je MMF objavio u četvrtak, ministar Šuker je kazao kako je za Hrvatsku ta procjena korigirana na više - s 4,6 posto, na 5.6 posto, što je podudara s prognozama EU za Hrvatsku od 5.7 posto, i domaćim prognozama dok on osobno očekuje da rast bude oko šest posto.

Što se tiče vanjskog duga Hrvatske, koji i dalje raste i prešao je 30,5 milijardi dolara i 85 posto BNP-a, Šuker je kazao kako "vanjski dug treba držati pod kontrolom, ali on nije zabrinjavajući. Udio države u vanjskom dugu smanjio se s 34 na 21 posto", kazao je, ističući kako raste udio banaka i poduzeća u vanjskom dugu, zbog gospodarske ekspanzije i potražnje za kapitalom, kao i zbog potreba stanovništva.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika