22.10.2007. / 10:22

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

NIGERIJA

MVPEI potvrdilo otmicu Hrvata u Nigeriji, oteti vjerojatno Mate Luša

Odgovornost za otmicu preuzela je militantna Skupina za oslobođenje delte Nigera (MEND). Prema pisanju afričkih medija s Lušom su oteti i Rus Theo Courtiers te Amerikanac Lee Mcmamara.

Jedan Hrvat, Rus, Amerikanac te četvorica Nigerijaca oteti su rano ujutro na delti rijeke Niger u Nigeriji, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Otmica je uslijedila nakon trosatne borbe pripadnika još nepoznate skupine s naoružanim zaštitarima koji su čuvali platformu.

Prema neslužbenim informacijama Hrvat koji je otet je Mate Luša iz Šibenika. MVPEI još nije potvrdilo identitet. Luša je već bio otet u Nigeriji ranije ove godine, a oslobođen je akcijom nigerijske vojske.

Odgovornost za otmicu preuzela je militantna Skupina za oslobođenje delte Nigera (MEND). Prema pisanju afričkih medija s Lušom su oteti i Rus Theo Courtiers te Amerikanac Lee Mcmamara. Imena je potvrdio u i sam MEND u svom priopćenju objavljenom na stranicama nigerijskih novina Vanguard.

Shell je evakuirao sve radnike sa naftne platforme, koja je i prije bila na meti otmičara i koja je zbog toga bila zatvorena 20 mjeseci.

Inače, delta Nigera često je poprište nasilja jer se ondje spore naftne tvrtke i lokalne zajednice koje već godinama zahtijevaju veći dio bogatstva koje se stječe eksploatacijom nafte.

Ovo je šesti slučaj otmice hrvatskog radnika u Nigeriji u zadnje tri godine.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika