24.10.2007. / 11:11

Autor: Marko Biočina

ENGLESKA

Prevara teška 28 milijardi funti

Međunarodna skupina krivotvoritelja novca pokušala je prevariti Englesku banku za 28 milijardi funti. Kriminalci su krivotvorili stotine primjeraka novčanice s denominacijom od tisuću funti, koja je iz službene upotrebe izašla još prije 60 godina. Također, krivotvoritelji su stvorili novčanicu denominacije 500 tisuća funti, tvrdeći kako se radi o posebnoj ediciji.

Cijela prevara počela je još 2005. kada se banci putem e-maila javila osoba koja se predstavljala kao odvjetnik nekoliko kineskih obitelji koje su u posjedu novčanica još iz predkomunističke ere. Krivotvoritelji su tvrdili kako je samo 6 originalnih vlasnika novčanica još na životu.Zbog njihove visoke dobi, od 109 do 116 godina, zahtijevali su što hitnije rješavanje transakcije, tvrdeći “kako je svaki dan bitan”.

S obzirom da Engleska banka vodi vrlo preciznu evidenciju broja izdanih novčanica, vrlo je brzo utvrđeno kako postoje samo 63 takve novčanice kojima je nepoznata lokacija. Zbog toga su odmah posumljali kako se radi o falsifikatima, što je i dokazano detaljnim pregledom novčanica.

Zanimljivo, prevaranti su u sluačju novčanica od tisuću funti optuženi za krivotvorenje, a u slučaju novčanica od 500 tisuća funti samo za prevaru jer se pojam krivotvorina može primjeniti samo na lažne primjerke novčanica koje su stvarno postojale i bile u optjecaju, što ovdje nije bio slučaj.

Vezane vijesti

Čilić u finalu Queensa

Čilić u finalu Queensa

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u finale ATP turnira na travi londonskoga Queensa svladavši u polufinalu Amerikanca Sama Querreya s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika