25.10.2007. / 08:24

Autor: Marijana Zrinjski

ANKETA

SDP i HDZ izjednačeni, HSP -u samo pet mandata

Točno mjesec dana uoči izbora dvije vodeće stranke u Hrvatskoj HDZ i SDP, potpuno su izjednačene.

Prema istraživanju koje je za Jutarnji list i HTV provela Puls, obje bi stranke osvojile po 30,3 posto glasova. Kao i u prvome, rujanskome krugu istraživanja, SDP ima pet mandata više od HDZ-a, pa bi stranka Zorana Milanovića koja vodi u čak u šest od deset izbornih jedinica mogla računati na 58 mjesta u Saboru. HDZ koji vodi u četiri izborne jedinice bio imao bi 53 mandata.

Istraživanjem nije obuhvaćena 11. izborna jedinica za dijasporu u kojoj je HDZ 2003. osvojio četiri mandata, a sada najavljuje borbu za još jedan mandat više. S glasovima iz dijaspore rezultat glavnih političkih rivala je izjednačen.

Veliko iznenađenje je jest rezultat HSP-a, stranke koja je samo mjesec dana prije izbora na nacionalnoj razini pala ispod izbornog praga i mogla bi osvojiti samo 4,6 posto glasova. U odnosu na rujansko istraživanje, kada je stranka Ante Đapića imala 7,3 posto glasova, što im je donosilo 10 saborskih mandata, HSP je prepolovljen i sada mu pripada samo pet mandata.

Zeleno-žuta koalicija HSS-a i HSLS-a Josipa Friščića i Đurđe Adlešić osvaja samo 5,5 posto glasova i sedam mandata, HNS i HSU po 5,3 posto glasova, s tim da HNS dobiva sedam, a HSU šest mandata.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika