29.10.2007. / 08:00

Autor: Katarina Zorić

SPOLNI ODGOJ U ŠKOLAMA

Još uvijek se ne zna kada i kako će djeca učiti o spolnosti

Unatoč pisanju nekih medija, Ministarstvo obrazovanja još nije otkupilo ni jedan program, a pregovori s udrugama još uvijek traju

Od idućeg polugodišta u školama bi trebala započeti primjena eksperimentalnog programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja koji obuhvaća i spolni odgoj. Nakon višemjesečne zavrzlame oko programa situacija bi, kako doznajemo, uskoro trebala biti riješena.

Unatoč pisanju nekih medija da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već otkupilo programe Udruge Grozd i nevladine organizacije Forum za slobodu odgoja, Nacional.hr doznaje da Ministarstvo tek razmatra mogućnost otkupljivanja obaju programa te da pregovori s udrugama još uvijek traju. Međutim, u Udruzi Grozd otkup ugovora smatraju gotovim činom.

"S obzirom na to da nam se Ministarstvo pozitivno očitovalo, vjerujemo da će uskoro otkupiti naš program. Bilo je određenih primjedbi koje smo uvažili, međutim, nismo se složili s njihovim sugestijama da izbacimo teme o braku i obitelji." kaže koordinator Udruge Grozd Ladislav Ilčić.

S druge strane, Forum za slobodu odgoja, čiji program zastupa potpuno različite smjernice, još uvijek pregovara s Ministarstvom oko ugovora.

"Sve je još u fazi pregovora. Uvažili smo primjedbe Ministarstva oko našeg programa, ali moram naglasiti da su to bile sitne primjedbe koje smo razradili s našim stručnjacima." pojašnjava izvršna direktorica udruge Vesna Puhovski. Napominje da Forum poštuje načelo transparentnosti pa sve novosti o tijeku pregovora oko programa objavljuju na svojoj web stranici.

Ministarstvo odbacuje optužbe o netransparentnosti postupkaDakle, u ovom trenutku još nije poznato hoće li djeca o spolnosti učiti iz Grozdovog programa kojega prati epitet konzervativnog, ili iz, kako ga ocjenjuju, liberalnijeg programa Foruma za slobodu odgoja.

Oko Grozdovog programa podigla se velika prašina, a posebno se spominjao dio koji kaže da masturbacija može spriječiti daljnji razvoj seksualnosti u pravom smjeru, jer je to okretanje prema sebi, a ne partneru. Najstroži kritičar ovoga programa je Građanska koalicija Stop rizičnom spolnom odgoju koja ga ocjenjuje znanstveno netočnim i diskriminatornim.

Niz primjedbi Građanska koalicija uputila je i na račun Ministarstva obrazovanja optužujući ga da se cijeli postupak oko otkupa programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja odvija netransparentno, a međunarodna organizacija Interights upravo je zbog toga i podnijela tužbu protiv Hrvatske Europskom odboru za socijalna prava.

U Ministarstvu obrazovanja sve optužbe odbacuju i naglašavaju da će potporu dati onim programima koji su znanstveno utemeljeni i koji uključuju informacije o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima. Napominju da je pristigle programe ocjenjivalo Povjerenstvo za zdravstveni odgoj i obrazovanje, a ne Ministarstvo. Kako su nam rekli, Povjerenstvo se u odabiru programa vodilo kriterijima koje je samo izradilo.

"Napadaju nas manjinske udruge", tvrde u GrozduGrozdovom programu podršku je pružila udruga Reforma jer, kako kaže njen predsjednik Vatroslav Župančić, to je najbolji ponuđeni program.

"Nisu točna razmišljanja da većina ljudi podupire Forumov program, a to potvrđuje i činjenica da je veliki broj građana stavio svoj potpis na peticiju upravo za taj program" pojašnjava Župančić napominjući da zajednice koje podupiru Forumov program imaju inkvizicijski pristup.

Koordinator Grozda Ladislav Ilčić sve kritike na račun programa odbacuje navodeći da ih "napadaju" manjinske udruge i osobe koje svojoj djeci žele nametnuti vlastiti pristup o spolnom odgoju te ne žele dati mogućnost djeci i roditeljima da biraju program koji govori i o emocijama, ljubavi i drugim vrijednostima koje su važne za život svakog mladog čovjeka.

Upitno je hoće li spolni odgoj započeti iduće polugodišteEvidentno je, dakle, da podršku imaju oba programa, a koji će u konačnici biti ponuđen odlučit će Povjerenstvo, odnosno Ministarstvo obrazovanja. Iako se u ovom trenutku čini vrlo izglednim primjena odabranog programa već slijedećeg polugodišta, to ne mora nužno biti tako. Naime, u Ministarstvu kažu da će se sve pouzdano znati tek kad se programi otkupe i kada se odlukom utvrdi njihova provedba, a do tada se ne može s jasnom sigurnošu reći kada će započeti primjena programa u školama.

Iako se u prvi plan stavlja spolni odgoj, on je, zapravo, samo dio programa Zdravstvenog odgoja i obrazovanja koji će obuhvatiti i druge aktualne teme poput ovisnosti i AIDS-a. Zdravstveni odgoj provodit će se u tri razine – za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole, za gimnazijalce te za učenike srednjih strukovnih škola.

Marija Lugarić, SDPSDP se zalaže za integralni seksualni odgoj i obrazovanje koji se moraju temeljiti na isključivo znanstvenim osnovama te biti lišeni bilo kakvog moralizatorskog zastrašivanja. Odgovornost za programe seksualnog odgoja i obrazovanja mora biti na državi koja mora odrediti te programe. Samo tako ćemo izbjeći situaciju u kojoj se moramo opredjeljivati između programa dviju udruga.Anto Đapić, HSPSvakako bih se opredijelio za program udruge Grozd jer je u skladu s načelima koje propagiram i stranački. Odgajan sam konzervativno, kršćanski, a tako sam odgajao i svoju kćer Mariju. Nikada je nisam ograničavao, a izrasla je u ozbiljnu djevojku. Konzervatizam ne mora nužno značiti zatvaranje nego isticati vrijednosti koje pridonose čistoći, poštenju i moralnosti.Vesna Pusić, HNSJoš dok mi je kći bila u osnovnoj školi razgovarale smo na normalan način i ja sam se trudila da je što bolje informiram. Po mom mišljenju, glavni motiv u odgoju je sigurnost i informiranost djeteta. Grozdov program u dijelu u kojemu govori o masturbaciji smatram zločinom protiv djece. Smeta mi što propagiraju apstinenciju kao način sprječavanja širenja spolnih bolesti.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika