01.11.2007. / 13:23

Autor: Marijana Zrinjski

BLAGDAN SVI SVETI

I SDP-ov vijenac na Tuđmanovom grobu

Na današnju svetkovinu Svih svetih tradicionalno popodnevno misno slavlje u crkvi Krista kralja na Mirogoju predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Vladimir Šeks i Ivo Sanader s izaslanstvima, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata jutros su na zagrebačkom groblju Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a kod Središnjeg križa zapalili su svijeće. Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade položila su vijence i na Oltaru Domovine na Medvedgradu, a vijence su položila i zapalila svijeće i na Krematoriju, na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja, Središnjeg križa na Mirogoju, na grobu Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

SDP-ovo izaslanstvo na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem, položilo je vijence kod Grobnice narodnih heroja i spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli na Mirogoju, a vijenac crvenih ruža položili su na grob prvog predsjednika stranke Ivice Račana. Rano jutros postavljen je vijenac SDP-a i na grob Franje Tuđmana. Podsjetimo, Ivica Račan prošle je godine na Sisvete prvi put položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika.

Kratka povijest Svih svetih

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se svetkovati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Crkva je od početka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva. Pritom se Crkva uvijek poziva na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi".

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika