02.11.2007. / 15:45

Autor: Marijana Zrinjski

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Hillary Clinton sama sebi "skočila u usta"

Predsjednička kandidatkinja u SAD-u Hillary Clinton koji već mjesecima slovi kao glavni favorit na izborima, počinila je veliku grešku tijekom debate demokratskih predsjedničkih kandidata u utorak.

Naime, za vrijeme debate se postavilo pitanje vezano uz inicijativu Eliotta Spitzera, liberalnog demokratskog guvernera države New York, prema kojoj bi vozačke dozvole mogli dobiti ilegalni imigranti od kojih veliki broj živi u New Yorku.

Hillary Clinton tada je prvo rekla da podržava tu inicijativu, što je stav koji godi ljevičarskoj bazi stranačkih simpatizera koji čine glavno biračko tijelo na preliminarnim izborima, da bi nešto kasnije rekla kako je ne podržava, što je stav koji bi joj daleko više pomogao kod umjerenih i stranački neopredijeljenih birača koje namjerava pridobivati kada osvoji stranačku nominaciju.

Demokratski kandidati Barack Obama i John Edwards odmah su iskoristili gaf Hillary Clinton te je tijekom debate optužili za nedostatak jasnog mišljenja i odlučnosti te sugerirali biračima da je riječ o predsjednici kojoj će jeftini dnevnopolitički interes biti važniji od političkih i ideoloških načela.

Gotovo svi američki mediji i komentatori se slažu kako je nastup u utorak predstavljao najgoru epizodu predsjedničke kampanje Hillary Clinton te da je ona došla u nezgodan trenutak - dva mjeseca prije stranačkih zborova u Iowi gdje se između nje, Obame i Edwardsa vodi "mrtva trka", odnosno gdje ne postoji tako dojmljiva prednost bivše Prve dame kao na nacionalnoj razini.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika