02.11.2007. / 19:22

Autor: Marijana Zrinjski

NEZAVISNOST KOSOVA

Kosovo neće potpisati nikakav dokument koji ne spominje neovisnost

Pregovarački tim Kosova priopćio je danas da će se maksimalno angažirati u dodatnom pregovaračkom procesu o statusu Kosova, koji se treba okončati do 10. prosinca, ali da neće potpisati nikakav dokument koji ne spominje neovisnost Kosova.

Glasnogovornik kosovskog pregovaračkog tima Skender Hyseni izjavio je novinarima nakon današnje sjednice da službena Priština ne očekuje ništa posebno od sastanka s izaslanstvom Beograda, u ponedjeljak u Beču.

"Dobili smo poziv, ali se ne spominje nijedno specifično pitanje o kojem ćemo raspravljati", rekao je Hyseni, negirajući da će se raspravljati o modificiranom dokumentu trojke od 14 točaka međunarodne trojke, koji je Beograd odbacio, a službena Priština na njega iznijela brojne primjedbe i prijedloge.

U vezi s izjavama pojedinih članova pregovaračkog tima da Kosovo treba proglasiti neovisnost nakon 10. prosinca, Hyseni je rekao da pregovarački tim smatra da do proglašenja neovisnosti treba doći uz koordinaciju i uz konzultacije s glavnim partnerima iz međunarodne zajednice te da Kosovo treba imati snažnu podršku i nakon utvrđivanja statusa, posebno u prvim danima kao neovisna i suverena država.

Pregovarački tim Kosova putuje u Beč u kompletnom sastavu, a predvodit će ga predsjednik i premijer, Fatmir Sejdiu i Agim Ceku. Nakon Beča kosovski pregovarači će posjetiti Španjolsku, Italiju i Njemačku, gdje će se susreti s ministrima vanjskih poslova tih zemalja.

Kosovski premijer Ceku zatražio je zatražio u petak od civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Joachima Rueckera da prenese poruku glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu da građani i čelnici Kosova neće dugo čekati nakon 10. prosinca te da treba računati na to da će kosovska skupština proglasiti neovisnost.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika