05.11.2007. / 14:40

 

HUMANITARNA AKCIJA

Novi uređaj za pomoć djeci oboljeloj od epilepsije

Čitatelji Newsa i tvrtke Hrvatska Lutrija, INA, T-HT i Agrokor omogućili su kvalitetniju i bržu dijagnostiku za 45.000 djece oboljele od epilepsije u Hrvatskoj

Djeca oboljela od epilepsije, kojih je u Hrvatskoj oko 45 tisuća, od sada imaju veću šansu za bolju i kvalitetniju dijagnostiku jer je Klinika za pedijatriju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu dobila važan uređaj - video komponentu vrijednu 60 tisuća kuna koja je dio EEG opreme.

Iako je epilepsija najčešća neurološka bolest, ovaj uređaj - koji je standardni dio bolničke opreme u razvijenim zemljama svijeta - donedavno nije imao ni jedan pedijatrijski odjel u Hrvatskoj. Dodatkom ovog uređaja može se snimiti epileptički napadaj te liječnici mogu puno brže i lakše otkriti boluje li dijete uopće od epilepsije te odrediti terapiju. No sve to ni danas u Hrvatskoj ne bi bilo moguće da nije bilo čitatelja Newsa koji su, nakon što je objavljena priča o problemima s kojim se suočavaju djeca s epilepsijom, donirali sredstva na račun bolnice i tvrtki koje su prepoznale važnost ove akcije - Hrvatske Lutrije, Ine, T-HT-a i Agrokora.

Dosad je ovom humanitarnom akcijom prikupljeno 130 tisuća kuna, a s ostatkom novca i još prikupljenih sredstava EEG uređaj dogradit će se i telemetrijskim dodatkom koji omogućuje da se bolesnik snima satima ili danima u sobi na odjelu te da se istovremeno registriraju epileptični napadaji i EEG zapis u vrijeme tih napadaja.

Tako je Tomislav Lacković, jedanaestogodišnji dječak iz Sesvetskog Kraljevca, u utorak 24. listopada bio prvi pacijent u Bolnici Sestre milosrdnice koji je pregledan video EEG-om, o čemu je njegova majka Dijana rekla: “Tomislavu je prije godinu i pol dana dijagnosticirana epilepsija, njegovi napadi su bili svakodnevni. Od običnih grčeva do napada kada se on izgubi na više minuta, neartikulirano priča, tetura... Nedavno smo shvatili i da je serija od više napada zapravo jedan napad koji traje i cijeli dan. Nakon toga se ničega ne sjeća, čak ni onih razdoblja kad je razgovarao s nama. Ovaj uređaj pomoći će Tomislavu i drugoj djeci oboljeloj od epilepsije tako što će liječnicima moći prikazati i napadaje i istovremeni EEG zapis, pa će se lakše postaviti dijagnoza epilepsije ili neepileptičkog napadaja, a time skratiti vrijeme do započinjanja terapije. Nastoji se što prije prekinuti epileptičke napadaje jednim ili kombinacijom više lijekova".

Novi uređaj predstavili su voditeljica Neuropedijatrijskog odsjeka doc. dr. sc. Ljerka Cvitanović - Šojat koja je inicirala ovu humanitarnu akciju Newsa, v.d. predstojnika Klinike za pedijatriju prof. dr. sc. Zvonko Jurčić i ravnatelj Bolnice Sestre milosrdnice prof. dr. Radoslav Herman. “Zdravstvo je svuda u svijetu skupo i prisiljeni smo tražiti donacije. Stoga ravnateljstvo bolnice uvijek podržava ovakve hvalevrijedne projekte pa ćemo u ovom slučaju pripomoći i nabavi telemetrijskog dodatka za EEG. U ime bolnice zahvaljujem svima koji su se uključili u ovu humanitarnu akciju”, rekao je prof. dr. Radoslav Herman. Da ovakve akcije podržava i Grad Zagreb, potvrdio je i dr. Zvonimr Šostar, pročelnik zagrebačkog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

Najveća donacija vrijedna 50 tisuća kuna za kupnju uređaja donirala je tvrtka Hrvatska Lutrija, o čemu je Ana Jazić, voditeljica marketinga tvrtke, rekla: “Slijedom svoje vizije da priređivanjem igara na sreću na kontroliran i društveno odgovoran način generira sredstva za društveno korisne djelatnosti i humanitarne aktivnosti, Hrvatska Lutrija je početkom veljače ove godine raspisala Natječaj za dodjelu donacija u 2007. godini u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna za četiri kategorije: obrazovanje i znanost, mlade i sport, kulturu i umjetnost te humanitarno djelovanje i zaštita zdravlja. Na natječaj je pristiglo 1560 zahtjeva, što govori o Hrvatskoj Lutriji d.o.o. kao društveno odgovornoj organizaciji, kojoj su svoje povjerenje, zatraživši donaciju, iskazale udruge, savezi, ustanove i društva, kao i pojedinci iz cijele Hrvatske. Naš slogan 'Više od igre' poruka je svim našim korisnicima i igračima da je sudjelovanje u igrama Hrvatske Lutrije 'Više od igre' jer, uz zabavu i dobitke, svi pridonosimo onima kojima je to najpotrebnije. Prošle godine Hrvatska Lutrija je osigurala 41.944.193 kuna upravo za financiranje brojnih društveno korisnih programa posredstvom državnog proračuna, a na temelju Vladine Uredbe".

Donacija od 40 tisuća kuna Bolnici Sestre milosrdnice pristigla je od Ine. “Ovaj projekt jedan je od onih koji sigurno zaslužuju potporu i INA je ponosna što je barem dijelom pomogla ovu hvalevrijednu akciju. Kao društveno odgovorna kompanija, koja dio svog profita vraća u društvo u kojem djeluje, INA ima program donacija i sponzorstava, kojim potpomaže brojne projekte iz segmenta zdravstva, ekologije, obrazovanja i znanosti, humanitarnog rada, kulture i umjetnosti, sporta, projekta za djecu i mlade. Ove godine je INA u svom programu donacija izdvojila čak 7 milijuna kuna. Na Inin natječaj za donacije za 2007. javilo se 1530 zahtjeva, a potpomognuto je čak 310 projekata širom Hrvatske”, rekao je Bojan Vinek, glasnogovornike Ine.

“Drago nam je da se i T-HT uključio u ovu humanitarnu akciju jer prema procjenama u Hrvatskoj je oko 45.000 djece oboljele od epilepsije te im je potrebna pomoć”, istaknula je Renata Fucak iz Sektora za korporativne komunikacije T-HT-a, koji se u ovu akciju uključio u okviru projekta “Zajedno smo jači”, a u kojem ključnu ulogu imaju zaposlenici T-HT-a. "Ove godine od 208 zamolbi prikupljenih iz svih regija odabrano je 60 projekata za koje su dodijeljene donacije u iznosu od 1.026.700 kuna. Ocijenili smo da su naši zaposlenici odličan kanal u odabiru regionalnih donacija - poznaju zajednicu u kojoj žive, njezine probleme i potrebe. Zahvaljujući njima, kroz ovaj program pomažemo udrugama i institucijama iz cijele Hrvatske da provedu svoje programe za koje najčešće ne postoji dovoljno sredstava u proračunu, a i donatori ih se rijetko sjete”, rekla je Erika Kašpar iz T-HT-a.

Jedan od donatora financijskih sredstava za kupnju uređaja bio je i Agrokor. "Samo u prošloj godini Agrokor je kroz različite oblike donacija, kao i iniciranjem određenih projekta, omogućio realizaciju vrijednih programa s područja znanosti i kulture, očuvanja povijesne baštine, sporta i zdravstva te humanitarnih projekata. Među njima je i projekt izgradnje dječjih igrališta u 17 novouređenih parkova na području Zagreba. Donacija sredstava Institutu za tumore samo je dio društvene odgovornosti kojom koncern Agrokor respektira i uvažava potrebe okoline odazivajući se njezinu pozivu", rekla je Nataša Rohatinski iz Agrokorova ureda za odnose s javnošću.

Vezane vijesti

Jubilarni 100. broj Zagreb Newsa

Jubilarni 100. broj Zagreb Newsa

U srijedu, 13. lipnja, izlazi jubilarni 100. broj Zagreb Newsa. Prvi broj objavljen je 3. studenog 2004., u nakladi od 270.000 primjeraka. Nešto više… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika