06.11.2007. / 08:41

Autor: Martina Čizmić

TURNEJA

Američki i kanadski mediji o Thompsonovim koncertima

"On je popularna hrvatska rock zvijezda, optužena za godine nakupljanja fašističkog sentimenta među svojim obožavateljima u domovini", objašnjava Post. "Nastup na otvorenom kod Hrvatskog centra Kraljica mira, privukao je nekoliko tisuća članova hrvatske zajednice i održan je bez vidljivih prosvjeda", piše Toronto Star.

Američki i kanadski tisak popratili su kontroverzu oko nastupa Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim iseljenicima na američkkom kontinetnu. No, osjetan je odmak u odnosu na ranije članke jer prvi koncerti nisu opravdali medijska upozorenja o neofašističkim porukama njegove glazbe.

The Washington Post u svom članku pod naslovom "Rocking The Boat", piše ono što se o Thompsonu znalo prije, s onim što je viđeno na dva koncertu u društvenom centru Hrvatske Katoličke crkve Sv. Ćirila i Metoda, na Manahattanu u New Yorku. "On je popularna hrvatska rock zvijezda, optužena za godine nakupljanja fašističkog sentimenta među svojim obožavateljima u domovini", objašnjava Post. Podsjećaju na majice s ustaškim simbolima na njegovim koncertima, osude Wiesenthal centra i nedavni pamtljivi naslov New York Daily Newsa: "Židovske skupine prosvjeduju zbog nastupa Naci banda u crkvenoj dvorani".

"Čovjek iskopava britanski heavy metal, iz 1975. godine. I dobro izgleda u crnom", piše Post i nastavljaju kako Thompson nije radio niti "sieg heil" niti držao bombastične govore protiv Srba, Židova ili bilo koje druge skupine. Prema autoru Davidu Segalu, Thompson je na koncertu "otpjevao puno gorljivo nacionalističkih rock pjesama srednjeg tempa, od kojih većina zvuči kao da Iron Maiden izvodi istočnoeuropski folk". Komentira kako je u pjesmama stalno spominjana ljubav za Boga, obitelj i Hrvatsku. "Posebno Hrvatsku, koja u njegovoj muzici zvuči kao mjesto zlostavljano stoljećima i još uvijek pod opsadom", komentira list.

Novinar navodi kako je 600 okupljenih zajedno s Thompsonom pjevalo "U boj, u boj za narod svoj!". Objašnjava kako su u publici mnogi bili uvrijeđeni zbog velike prašine koja se digla oko Thompsonove turneje. "Ozbiljno, oni više ne zovu ni Nijemce 'Nacisti'. Ali to stalno čuješ za Hrvate", kazala je za list Mary Ann Lakoseljac.

Umjesto zaključka, Post navodi newyoršku izjavu Srđana Dvornika, izvršnog direktora HHO-a, kako "Nakon rata sa Srbima, nikada nije bilo stvarnog suočavanja s prošlošću. Nitko nikada nije priznao da je Hrvatska, kao dio obrambenog rata, počinila akte etničkog čišćenja. Tako da je mit o Hrvatima kao kolektivnim žrtvama još uvijek živ. No, sada je ostalo samo ljudima poput Thomspona da taj mit izražavaju javno".

Kanadski dnevnik "The Toronto Star" izvijestio je da je Thompsonov koncert u Torontu, na kraju održan je Norvalu, zapadno od gradića Bramptona. "Nastup na otvorenom kod Hrvatskog centra Kraljica mira, privukao je nekoliko tisuća članova hrvatske zajednice i održan je bez vidljivih prosvjeda", piše Toronto Star. Koncert je protekao bez ispada. Star navodi izjavu 18-godišnjeg studenta iz Toronta Hrvoja Pavića, koji je rekao kako su promotori nastupa poručili da se na koncert ne nose ustaški simboli.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika