06.11.2007. / 12:42

Autor: Martina Čizmić

IZBORI

HDZ vraća umirovljenike na posao

"Detalje treba ostaviti za provedbu", rekla je Martina Dalić kad god su novinari pokušali dobiti konkretan odgovor.

Na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu HDZ-a u Zagrebu o postignućima i daljnjim planovima HDZ-a govorili su Damir Polančec i Martina Dalić iz Gradskog odbora HDZ-a.

Polančec je sve istaknuo da je 31.12.2006. godine na svakog umirovljenika bilo 1,4 zaposlenika. Usporedio je to sa 1986. godinom kada je na svakog umirovljenika dolazilo 3,6 zaposlenih. Naglasio je da je svega 16 posto umirovljenika sa punim radnim stažem koji iznosi 35 godina.

Istaknuo je da su izdvajanja za mirovinski sustav u 2006. godini bila 28 milijardi kuna, a prosječna je mirovina bila 1903,99 kuna ili 40,21 posto prosjećne plaće. U 2007. godini planirano je za mirovinski sustav izdvojiti 33 milijarde kuna. Istaknuo je i da je HDZ-ova vlada pokrenula obeštećenje umirovljenika vraćanjem duga za koji je izdvojeno 15,2 milijarde kuna kroz mirovinski fond.

Od prodaje dionica HT-a u mirovinski fond uplaćeno je 5 milijardi kuna iz kojih će se financirati 2 rate duga u 2007. godini i preostale 4 rate tijekom sljedećih godina. Poručio je svim umirovljenicima da će obeštećenje biti isplaćeno. Pohvalio se da je tijekom ove vlade prvi put u Hrvatskoj isplaćena božićnica za umirovljenike.

Članica Gradskog odbora HDZ-a Martina Dalić predstavila je dio izbornog programa koji je vezan uz umirovljenike i mirovine. Najavila je da će HDZ, ukoliko pobjedi, izjednačiti mirovine "starih" i "novih" umirovljenika. Naglasila je uvođenje dodatka na mirovinu "novih" umirovljenika kojim bi se njihove mirovine približile iznosima mirovina "starih" umirovljenika. Isplata dodatka krenula je s mirovinama za listopada, a iznosi maksimalno 500 kuna.

Istaknula je da su izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju uklonjene neke nelogičnosti. Tako je smanjen faktor trajnog umanjenja mirovne zbog odlaska u prijevremenu mirovinu. Ljudi koji će otići u mirovinu nakon 1.1.2008. imati će oko 10 posto veće mirovine nego da u mirovinu odu danas.

U HDZ-u su najavili da će umirovljenici i nakon odlaska u mirovinu moći raditi bez straha da će im biti ukinute mirovine. Kako i sada umirovljenici mogu raditi na ugovor o djelu, a to im ne utječe na mirovinu, novinare je zanimalo koja će biti razlilka. Međutim, Martina Dalić nije znala odgovoriti hoće li to značiti da će mirovina biti zamrznuta, a umirovljenici ponovno zaposleni ili će u isto vrijeme primati plaću i mirovinu. Naglasila je samo da u HDZ-u smatraju kako vraćanje na posao umirovljenika neće ugroziti zapošljavanje mlade radne snage, jer "umirovljenici često imaju one kvalitete i znanja koje nemaju mladi".

Polančec se osvrnuo i na SDP-ov izborni program koji se tiče umirovljenika. Naveo je nekoliko SDP-ovih obećanja i okarakterizirao ih kao nerealna. Rekao je da nije realno obećavati povećanja izdvajanja u mirovinskom sustavu za devet milijardi kuna. Istaknuo je da je HDZ tijekom četiri godine mandata izdvojio 14 milijardi kuna.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika