07.11.2007. / 13:57

Autor: Marijana Zrinjski

HAAŠKE PRIČE

Šešelj: "Hrvati su zapravo Srbi katolici"

Posljednje predraspravno ročište dan uoči početka haškog suđenja vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, proteklo je jučer u raspravi sudaca sa Šešeljem oko uvjeta za njegovu obranu, uključivši plaćanja troškova obrane i njegovih zahtjeva za prevođenjem dokaznih materijala.

Šešelj, među ostalim, traži da Haški sud prevede njegovu knjigu "Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije" kojom, kako je rekao, dokazuje da je "Vatikan kao zločinačka organizacija" stvorio Hrvate kao "umjetnu naciju", a da se zapravo radi o Srbima-katolicima.

Šešelj je iskoristio ročište da, između ostalog, izvrijeđa tužiteljicu Christinu Dahl da je neinteligentna i da haška optužnica nalikuje "lovačkim pričama".

Suđenje će započeti danas uvodnim riječima tužiteljstva, gotovo godinu dana nakon što je Šešelj štrajkom glađu i odbijanjem da se pojavi u sudnici zbog toga što mu je bilo uskraćeno pravo da se brani sam onemogućio njegov izvorni početak 27. studenoga prošle godine.

Vođa srpskih radikala, po optužnici, sudjelovao je u formiranju srpskih dobrovoljačkih postrojbi koje je poticao da haraju i čine zločine u Hrvatskoj i BiH. Šešelj je unovačio i predvodio srpsku paravojnu skupinu koja je sudjelovala u pokolju više od 250 bolesnika koji su 1991. bili izvedeni iz vukovarske bolnice, navodi se u optužnici. Tereti ga se i za govor mržnje u Vukovaru u studenom 1991. Prema optužnici sudjelovao je u ratnoj propagandi i poticao mržnju pozivajući u govorima i na izgon i prijetnje Hrvatima iz dijelova Vojvodine čime je potaknuo kampanju progona vojvođanskih Hrvata. Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zajedničkog zločinačkog pothvata, pokušao ostvariti cilj uspostave nove homogene srpske države na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine nesrpskog stanovništva. Ideju velike Srbije sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima sam Šešelj, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon nesrpskog stanovništva ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Protekle godine pritvora Šešelj, redoviti profesor prava na beogradskom sveučilištu, iskoristio je da zatrpa Haški sud stotinama rukom pisanih podnesaka na ćirilici, od kojih su neki imali i stotine stranica, a sve u borbi za dostavu dokumenata na srpskom jeziku i na papiru, a ne u elektronskoj formi te za pravo da se brani sam i da mu Haški sud plaća obranu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika