07.11.2007. / 16:05

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Fatalni pogledi

"Podsvjesno odlučujemo da nam je netko privlačan nakon što procijenimo koje su nam šanse za uspjeh sa tom osobom", rekla je profesorica Mace.

Studija koja je provedena na nekoliko stotina dobrovoljaca na Sveučilištu Stirling i Aberdeen pokazala je kako skretanje pogleda čak i na sekundu može učiniti vaš izgled manje privlačnim. Istraživači su otkrili da smjer pogleda, uz simetrično lice i zdravu kožu, igra veliku ulogu u tome kako nas suprotni spol doživljava.

U studiji su korištene slike muškaraca i žena koje su bile digitalno promijenjene. Na jednoj slici žena gleda ravno u kameru, dok na drugoj gleda blago lijevo ili desno. Razlika je tako mala da nije odmah uočljiva gledatelju. Slike je vidjelo 460 dobrovoljaca oba spola, koje su nakon toga zatražili da ocijene koliko je osoba na slici privlačna. Tek je pregledavanjem njihovih odgovora postalo jasno da te razlike na fotografijama djeluju na podsvjest.

Iako su mnoge studije otkrile vezu između oblika lica, izraza i drugih fizičkih naznaka privlačnosti, ovo je prvi put da su zaista povezali smjer pogleda i privlačnost.

Jedna od autorica studije doktorica Claire Conway kaže da ljudi više vole lica za koja im se čini da vole njih. To dokazuje da privlačnost nema veze samo sa fizičkom ljepotom. Profesorica Ruth Mace, antropologinja sa Sveučilišta u Londonu rekla je da je to veoma jasan signal da li je osoba zainteresirana za drugu osobu.

"Ovo istraživanje pokazuje da podsvjesno odlučujemo da nam je netko privlačan nakon što procijenimo koje su nam šanse za uspjeh sa tom osobom", rekla je profesorica Mace.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika