12.11.2007. / 14:34

Autor: Katarina Zorić

IZBORNI OKRUGLI STOL

Većina stranaka podržava registrirano partnerstvo istospolnih partnera

Okruglom stolu nije nazočio predstavnik HDZ-a, a sve stranke dale su podršku registriranom partnerstvu istospolnih partnera, dok je HNS podržao i takav brak

Udruge Iskorak i Kontra organizirale su danas okrugli stol "Prava seksualnih i rodnih manjina u kontekstu predstojećih izbora za novi saziv Hrvatskog sabora" koji se održao bez predstavnika vladajućeg HDZ-a. Većina predstavnika stranaka dala je podršku registriranom partnerstvu istospolnih partnera, dok je HNS podržao i takav brak.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je kako osobno podržava i njihovo pravo na usvajanje djece, ali takvo stajalište još uvijek nema većina članova njezine stranke.

Zanimljivo je, kaže Pusić, što su iz okvira velikog broja zakona na europskoj razini ispali obiteljski zakoni. Stoga bi trebalo uvesti "europski minimum" u obiteljskom zakonodavstvu koji bi se odnosio na istospolne zajednice.

Dorotea Pešić Bukovac iz IDS-a rekla je kako njezina stranka podržava registrirano partnerstvo, ali bez mogućnosti usvajanja djece. Dodala je kako se u toj stranci nitko nije javno deklarirao kao pripadnik neke od seksualnih manjina, ali za ulazak na listu nije važna spolna orijentacija, već politički kriterij.

Mišljenje da spolna orijentacija ne treba biti kriterij za ulazak na stranačku listu iskazali su i potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš, SDP-ovac Šime Lučin, kao i predstavnici DC-a i HSLS-a, ističući kako je to privatna stvar svakog pojedinca.

Svi osim HSLS-a podržali su i uvođenje istospolne zajednice kao ustavne kategorije.

Sudionici okruglog stola bili su prilično nejasni u izjašnjavanju bi li transrodnim osobama, odnosno osobama koje se osjećaju kao osobe suprotnog spola, dopustili da promjene spol u dokumentima bez prethodne kirurške promjene spola.

Jedino je Lučin rekao da bi, iako njegova stranka o tome još nije raspravljala, sigurno podržali inicijativu koja bi dovela do bolje zaštite ljudskih prava transrodnih osoba.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je kako postoji realna opasnost da Ustavni sud ukine Zakon o istospolnim zajednicama. Kaže da bi se tom smislu trebalo voditi računa da se sačuva barem postojeće stanje, umjesto što se raspravlja o tome kako dalje.

Vezane vijesti

Iskorak i Kontra od Vlade traže ukidanje diskriminacije

Iskorak i Kontra od Vlade traže ukidanje diskriminacije

Predstavnici udruga Kontra i Iskorak predali su danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, zahtjeve Vladi kojima traže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika