15.11.2007. / 10:04

Autor: Nina Tomljanović

AUKCIJA ZA HRVATSKE GENERALE

Više od 3 milijuna kuna prikupljeno za obranu hrvatskih generala

Aukcija je održana u zagrebačkom hotelu Westin, organizirala ju je Zaklada za istinu o Domovinskom ratu

Oko 3 milijuna kuna prikupljeno je na sinoćnjoj aukciji djela četrdesetorice hrvatskih likovnih umjetnika za obranu hrvatski generala - Antu Gotovinu, Mladena Markača, Mirka Norca i Rahima Ademija.

Aukcija je održana u zagrebačkom hotelu Westin, organizirala ju je Zaklada za istinu o Domovinskom ratu. Većinu djela za aukciju su darovali sami umjetnici, a nekoliko vrijednih djela Zakladi su za aukciju poklonili i pojedinci iz vlastitih kolekcija.

Predsjednik Upravnog vijeća Zaklade za istinu o Domovinskom ratu Ivan Ćurković rekao je kako je Zaklada nastala kao "spontana reakcija na monstruozne haaške optužnice protiv hrvatskih generala", preko kojih su "stvorene krivotvorine o Domovinskom ratu, te da je Hrvatska nastala na zločinu". Napomenuo je da su ponudili pomoć i generalu Ivanu Čermaku, koji je ljubazno zahvalio.

Među ponuđenim djelima, od kojih su neka postigla cijenu i do dvjesto tisuća kuna, su slike i kipovi hrvatskih umjetnika svih generacija: Vilima Svećnjaka, Ede Murtića, Dubravke Babić, Vasilija Jordana, Dragice Cvek Jordan, Eugena Kokota, Danijela Butale, Kažimira Hrastea, Josipa Boterija Dinija, Matka Mijića, Zlatana Vrkljana i drugih.

Na aukciji su sudjelovali brojni hrvatski gospodarstvenici, te osobe iz kulturnog, javnog i sportskog života. Najviše novaca , 300 tisuća kuna, dao je za spomenik prvog predsjednika Franje Tuđmana, autora Ante Jurkić, građevinski poduzetnik Branko Perković. Drugu po redu najskuplju sliku kupio je Josip Milanović, vlasnik trgovačkog lanca Studenac. On je za skicu za spomenik Svetog Oca Ivana Pavla II., izdvojio 200 tisuća kuna. Autor skice je Aleksandar Guberina. Treća najskuplja slika prodana je za 160 tisuća kuna. Riječ je o slici "Hrvatska pijeta", autora Ivana Lovrekovića i Dražena Josipa Pavića. Kupac je sliku darivao gradu Zadru odakle potječe general Gotovina.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika