15.11.2007. / 17:54

Autor: Martina Čizmić

KULTURA

Čelično srce prodano za 23,6 milijuna dolara

Skulptura od nehrđajućega čelika u obliku srca koja visi na zlatnoj petlji, prodana je za impresivnih 23,6 milijuna dolara. Time je postala najskuplja skulptura živućeg umjetnika. Žarko ružičasto "Viseće srce" djelo je modernog umjetnika Jeffa Koonsa i smatra se njegovim najvažnijim djelom.

Prijašnji rekord za najskuplje djelo živućeg umjetnika držao je Damien Hirst sa svojom "Proljetnom uspavankom" koja je prodana za 19,5 milijuna dolara. Hirstova skulptura sastojala se od ormarića sa 6136 ručno izrađenih i obojanih pilula.

Koonsovo djelo kupila je galerija Gagosian, koja u svom postavu već ima njegovu skulpturu "Plavi dijamant" vrijednu gotovo 12 milijuna dolara.

"Viseće srce" visoko je gotovo tri metra i teži više od tonu i po. Jedno je od djela iz Koonsove serije "Proslave", inspirirane rođendanima i godišnjicama. I "Plavi dijamant" je također iz te serije skulptura.

"Koons je umjetnik koji ne dopušta kompromise", rekao je Tobias Meyer, voditelj umjetničkog odjela aukcijske kuće Sotheby's.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika