16.11.2007. / 16:15

Autor: Martina Čizmić

HAAG

Srbijanski tužitelj traži dokaze o dogovoru UN-a i Karadžića

Istraga za sada nije pronašla dokument o sporazumu u arhivima Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Tim dokumentom navodno se 1995. godine jamčilo Karadžiću kako mu se neće suditi za ratne zločine pred Haaškim sudom, ukoliko napusti sve političke dužnosti u Republici Srpskoj

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević tijekom svog boravka u Scheveningenu ispitivao je svjedoke navodnog dogovora nekadašnjeg izaslanika UN-a Richarda Holbrookea i Radovana Karadžića o obustavi njegovog kaznenog gonjenja zbog ratnih zločina.

Vukčević je ispitao bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića i nekadašnjeg čalnika Srba iz Bosne Momčila Krajišnika o postojanju dokumenata o navodnom sporazumu Holbrooke-Karadžić.

"U pitanju su bile tri operativne stvari, vezane prije svega za predmete koje vodimo u Srbiji pred našim sudovima", rekao je glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić. Istakno je da je jedna od te tri stvari bila i ona koja se tiče navodnog sporazuma Holbrooke-Karadžić.

U okviru istrage o navodnom sporazumu, istražitelji su ranije uzeli izjave bivšeg šefa ureda Milana Milutinovića, Vladimira Nedždina i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Srpske Alekse Buhe koji tvrde kako taj dokument postoji. Predviđeno je i ispitivanje Biljane Plavšić koja je naslijedila Karadžića na funkciji predsjednika Republike Srpske.

Istraga za sada nije pronašla dokument o sporazumu u arhivima Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Tim dokumentom navodno se 1995. godine jamčilo Karadžiću kako mu se neće suditi za ratne zločine pred Haaškim sudom, ukoliko napusti sve političke dužnosti u Republici Srpskoj.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika