23.11.2007. / 10:56

Autor: Marijana Zrinjski

ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Marihuana u malim količinama ublažava bol

Konzumiranje umjerene količine marihuane može ublažiti određene vrste boli, no konzumiranje u većim količinama može potaknuti suprotan efekt- pojačati bol.

Znanstvenik sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, dr. Mark Wallace i njegovi kolege proveli su istraživanje na skupini zdravih dobrovoljaca. Promatrali su njihovu reakciju na bol nakon izloženosti pojedinca maloj, srednjoj i jačoj količini popušene marihuane te reakciju na bol osoba na placebu. Bol je inducirana ubrizgavanjem određene količine kapsaicina, inače sastojka kajenske paprike koji može utjecati na pojavu boli na način da uništava "supstanciju P" koja se nalazi u živčanim stanicama i zadužena je za prijenos osjeta bola u mozak. Kapsaicin je dobrovoljcima ubrizgan u ruku nakon pet ili nakon 45 minuta izloženosti utjecaju kanabisa.

Ustanovljeno je da nakon pet minuta nijedna količina kanabisa nije imala nikakav učinak na bol, no nakon 45 minuta osjet boli bio je smanjen kod dobrovoljaca koji su popušili umjerenu količinu marihuane, a kod onih koji su konzumirali jaču dozu kanabisa bol se znatno pojačala. Kod malih doza nije zamijećena nikakva reakcija.

Američki znanstvenici upozoravaju da ova istraživanja ne treba zloupotrebljavati i uzimati ih zdravo za gotovo već da ih treba nastaviti.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika