28.11.2007. / 11:08

Autor: Katarina Zorić

EUROPSKA UNIJA

Slovenci očekuju da Hrvatska zatvori neka pregovaračka poglavlja

"Hrvatska bi mogla zatvoriti neka pregovaračka poglavlja i stoga pozornost treba preusmjeriti na ispunjavanje mjerila", rekao je Senčar, predstavljajući program šestomjesečnog slovenskog predsjedništva koje počinje 1. siječnja 2008. godine

Buduće slovensko predsjedništvo Europske unije očekuje da Hrvatska tijekom prve polovice sljedeće godine na dvije pristupne konferencije zatvori neka od pregovaračkih poglavlja, izjavio je u Bruxellesu slovenski veleposlanik pri EU-u Igor Senčar.

"Hrvatska bi mogla zatvoriti neka pregovaračka poglavlja i stoga pozornost treba preusmjeriti na ispunjavanje mjerila", rekao je Senčar, predstavljajući program šestomjesečnog slovenskog predsjedništva koje počinje 1. siječnja 2008. godine.

Senčar je najavio da će u prvoj polovici sljedeće godine biti organizirane dvije konferencije o pristupanju, jedna u travnju, a druga u lipnju 2008. što je i dosada bila praksa svakoga predsjedništva EU-a koje je organiziralo po dvije pristupne konferencije.

Hrvatska je dosad otvorila pregovore u 14 poglavlja, a u dva poglavlja pregovori su privremeno zatvoreni. Na sljedećoj konferenciji o pristupanju sredinom idućeg mjeseca Hrvatska bi mogla otvoriti još do pet poglavlja.

Kao prioritete slovenskog predsjedništva, Senčar je naveo oživljavanje Lisabonske strategije, energiju, klimatske promjene i zapadni Balkan.

Slovensko predsjedništvo želi pojačati Solunsku agendu u kojoj se kaže da je "budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji". Senčar ističe da EU tim zemljama mora jasnije pokazati da je njihova perspektiva u Europi i da je dohvatljiva. Istaknuo je da bi u prvoj polovici sljedeće godine sve zemlje s tog područja trebale imati potpisane Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju.

Još su dvije zemlje koje nemaju potpisan takav sporazum - Srbija i BiH. Srbija je nedavno parafirala SSP, ali će se na potpis čekati dok ne postigne punu suradnju s Haškim sudom. Sporazum s Bosnom i Hercegovinom spreman je od prosinca prošle godine, ali se za njegovo potpisivanje traži ispunjavanje određenih uvjeta, u prvom redu reforma policije.

Senčar je najavio da će u ožujku u Sloveniji biti organiziran neformalni sastanak ministara vanjskih poslova, tzv. Gymnich, na kojem će glavna tema biti zapadni Balkan.

Kao glavni izazov na zapadnom Balkanu, slovensko predsjedništvo vidi rješavanje konačnog statusa Kosova, ističući da je glavna zadaća za EU da održi jedinstvo po tom pitanju.

"EU svakako trebala izbjeći pogreške iz 1990-tih kada je bila razjedinjena u pristupu prema raspadu bivše Jugoslavije. Sada bi trebali osigurati ono što nismo imali 90-tih godina", rekao je.", zaključio je Senčar.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika