02.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

Nogomet

NEMA VIŠE FIORENTINE

NOGOMETNI KLUB FIORENTINA VIŠE NE POSTOJI
Još prije tri sezone Fiorentina je igrala u Ligi prvaka i slovila za jedan od najjačih nogometnih klubova Italije. Nakon toga uslijedio je početak kraja. Rasprodano je pola momčadi, uključujući Gabriel Omar Batistutu, Rui Costu i Francesca Tolda, najveće zvijezde. Ni njihovi transferi nisu uspjeli spasiti klub koji je grcao u dugovima. Dugovi su se gomilali i dosegli iznos od 22 milijuna eura. Popularne “Viole”, nije spasio ni vlasnik i filmski i tv-magnat Vittorio Cecchi Gori koji je uporno tražio kredite i davao jamstva hipotekama na nekretnine. Tako je nakon 76 godina postojanja, i nakon više naslova talijanskog prvaka klub morao biti ugašen.

Prvi Scudetto osvojili su 1956. godine. O snazi “Viola” svjedoči i podatak kako je na Svjetskom prvenstvu 1957. godine talijanska vrsta u svojemu udarnom sastavu imala čak 9 igrača Fiorentine. Drugi naslov talijanskog prvaka osvojili su 1969. Klub je osvojio i europski trofej 1961. godine, pobijedivši u finalu Kupa pobjednika kupova Glasgow Rangers.

U petak je počeo i lov na igrače Fiorentine, a najtraženiji je u svakom slučaju Enrico Chiesa, kojeg želi Juventus, najljući Fiorentinin rival. Susreti između Juventusa i Fiorentine bili su prava poslastica za navijače i uvijek su obilovali neredima. Netrpeljivost je počela kada su davne 82. godine Torinjani uzeli naslov prvaka Fiorentini u zadnjem kolu uz pomoć pristranog suđenja. Dodatno ulje na vatru dolili su 90. kada su vrbovali Roberta Baggia mladu zvijezdu “Viola”.

Od zanimljivih igrača Fiorentine na “burzi” su još i portugalski napadač Nuno Gomes, zatim jugoslaven Predrag Mijatović, Di Livio, Torricelli.

Ipak u planu je i nova Fiorentina. Za njeno pokretanje bit će potrebno oko 20 milijuna eura, a igrat će u amaterskoj ligi. Novi klub zove se “Fiorentina 1926 Florentia”.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika