29.11.2007. / 18:26

Autor: Martina Čizmić

SRBIJA

Srbija dobiva milijardu eura nepovratne pomoći za razvoj

Predstavnici Europske komisije i Srbije potpisali su Okvirni sporazum o korištenju milijarde eura pomoći Europske unije, namijenjen društvenom i gospodarskom razvoju zemlje. Sporazum su potpisali potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić i direktor Direkcije za zapadni Balkan Europske komisije Pierre Mirell.

"Ovo je najveći ugovor za pomoć Srbiji ikada", rekao je Đelić. Dodao je kako će novac biti uložen u izgradnju institucija, reformu državne uprave, pravosuđa i policije te društveno-gospodarski razvoj, brži proces europskih integracija i suradnju sa zemljama regije u razdoblju od 2007. do 2011. godine.

Nepovratna novčana pomoć EU potječe iz fondova za pretpristupnu pomoć čiji je ukupan proračun u iznosu od 11,5 milijardi eura namijenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo EU.

Srbija je od 2001. godine potrošila oko milijardu i 400 milijuna eura pomoći koje je dobila od EU. Sljedeće godine bi od fondova za pretpristupnu pomoć trebala dobiti 190,9 milijuna eura pomoći koja će biti utrošena za razvoj infrastrukture, obrazovanje odraslih, medije i promociju europskih integracija.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika