06.12.2007. / 15:47

Autor: Martina Čizmić

TRANSPARENCY INTERNATIONAL

U Hrvatskoj najkorumpiraniji pravosuđe, zdravstvo i gospodarstvo

"Ne možemo tvrditi da korupcije ima manje ali možemo tvrditi da građani imaju dojam da je situacija nešto bolja", rekao je Don Markušić

Transparency Internationala objavio je svoj barometar korupcije za 2007. godinu. Prema njemu hrvatski građani kao najkorumpiranije vide pravosuđe, zdravstvo, privatni sektor u gospodarstvu, političke stranke i sabor. Kao najpozitivniji odnosno najmanje korumpirani ocijenjeni su crkva, nevladine organizacije, vojska i komunalne usluge.

Istraživanje je pokazalo da su u odnosu na prošlu godinu ista područja ocijenjena kao korumpirana, no ove godine su ta područja ocijenjena manjom ocjenom korumpiranosti.

Pravosuđe predvodi vrh liste sa ocjenom 4,3. Inače, ocjena pet označava potpunu korupciju. Slijedi zdravstvo sa 4,2, privatni sektor u gospodarstvu i političke stranke sa ocjenom 4. Zakonodavstvo je ocjenjeno ocjenom 3,9, mediji 3,5, obrazovanje 3,3, komunalne usluge 3,1, vojska 2,8 te nevladine udruge i crkva sa 2,6.

"Ne možemo tvrditi da korupcije ima manje ali možemo tvrditi da građani imaju dojam da je situacija nešto bolja", rekao je Don Markušić, član Upravnog odbora Transparency International Hrvatska.

U svijetskim razmjerima, najkorumpiranijima se smatraju političke stranke, zakonodavstvo i policija, dok su najmanje korumpirani vojska, nevladine organizacije i crkva. Po tome se stavovi građana u Hrvatskoj ne razlikuju od ostatka svijeta.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika