06.12.2007. / 16:12

Autor: Martina Čizmić

ZERP

Friščić: "Sabor je donio zakon o ZERP-u, na vladi je da ga primijeni"

Istaknuo je kako Bruxelles želi "mirne, staložene i čvrste odnose između zemalja članica EU". No, svjesni su da je ZERP prije svega pitanje odnosa između Hrvatske, Slovenije i Italije koje je potrebno riješiti kroz diplomaciju i razgovor

Predsjednik HSS-a Josip Friščić osvrnuo se na natpise u medijima o pritiscima iz Europske unije oko aktiviranja ZERP-a. Izjavio je kako je Sabor donio zakon o ZERP-u, a na Vladi je da ga primjeni.

"Svi se u ovoj državi zaklinju da su legalisti, da žele da funkcionira pravna država. A onda kada se treba primijeniti zakon koji je donio Sabor onda se otvara pitanje špekulacija tko bi primijenio taj zakon, tko ne bi. Za nas Sabor je donio zakon. Uloga vlade je da zakon primijeni", rekao je Friščić.

Istaknuo je kako Bruxelles želi "mirne, staložene i čvrste odnose između zemalja članica EU". No, svjesni su da je ZERP prije svega pitanje odnosa između Hrvatske, Slovenije i Italije koje je potrebno riješiti kroz diplomaciju i razgovor. On smatra da i slovenska i talijanska strana žele riješiti ovaj problem.

"Ono što smatraju da je stvar razgovora i dogovora su karte ZERP-a. Do onog trenutka dok se pitanje granica i razgraničenja definitivno ne riješe, do tog trenutka nisu spremni prihvatiti karte. Ja njih razumijem. To je onda ono što treba dogovoriti", rekao je Friščić. Naglasio je da Italiju zanima gospodarski aspekt pojasa.

Pitanje ZERP-a i zaštita nacionalnih interesa za Frišića je pitanje dosljednosti HSS-a. "Bili smo spremni izaći iz prijašnje koalicijske vlade ako se ne zaštiti naš teritorij. S partnerima u Saboru inicirali smo raspravu utvrđivanja krajnjeg roka primjene i slijedom toga želimo biti dosljedni", istaknuo je Friščić.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika