07.12.2007. / 13:10

Autor: Marko Biočina

PROMJENA STAVOVA

Vlada pod pritiskom Europske unije zatvara brodogradilišta

"Kada danas neki pokušavaju reći da brodogradilišta ne valjaju i da ih treba zatvoriti, mi smo protiv toga", rekao je premijer Sanader prije nepuna 3 mjeseca

Usprkos što su u predizbornim izjavama kako nema planova za likvidaciju pojedinih hrvatskih brodogradilišta, vlada je prošlog tjedna usvojila Pretpristupni ekonomski program koji najavljuje upravo takvu mjeru. Naime, u tom dokumentu, koji je upućen Europskoj komisiji, navodi se kako je „moguća ranija likvidacija brodogradilišta ukoliko se programima restrukturiranja ne bude mogla dokazati njihova dugoročna poslovna održivost“.

To je u izravnoj suprotnosti s Nacionalnim programom restrukturiranja hrvatske brodogradnje, koji je vlada donijela 1. veljače 2007. godine. Nacionalni program nije predviđao likvidaciju brodogradilišta, već njihovu sanaciju na način da država na sebe preuzme dio njihovih obveza. Dokaz da se tada nije razmišljalo o zatvaranju brodogradilišta je i to što je uz Nacionalni program vlada tada izradila i individualne planove za sanaciju svih pet državnih brodogradilišta. Spekuliralo se kako bi država u tu svrhu utrošila oko milijardu eura.

Taj je dokument tada upućen Europskoj komisiji na pregled, a u vladi su izvijestili kako će analiza u Bruxellesu trajati 30 do 40 dana. U Europskoj komisiji su očito ocijenili da takav način sanacije brodogradilišta nije dobar, pa su o tome obavijestili i vladu. Za vjerovati je da su novi planovi vezani za brodogradnju usklađeni s stajalištima Europske komisije. Ako je analiza Nacionalnog programa trajala očekivanih 30 do 40 dana, može se pretpostaviti da u vladi već duže vremena znaju kako se sanacija brodogradnje neće moći provesti na taj način.

Ipak, kroz cijelu predizbornu kampanju dužnosnici HDZ-a su odbijali ideju o zatvaranju nekih brodogradilišta, za što se primjerice javno zalagao Radimir Čačić. Tako je potpredsjednik vlade Damir Polančec na prvom predstavljanju gospodarskih programa 8. rujna u sklopu VERN Alumni foruma tvrdio kako gašenje brodogradilišta ne dolazi u obzir.

Premijer Sanader je na sjednici Vlade 20. rujna izjavio kako Vlada ne zatvara oči pred izazovima da će u procesu približavanja EU morati uskladiti propise o subvencijama u brodogradnji, ali da to ne znači kako će zatvoriti brodogradilišta i da će radnici ostati bez posla.

"Kada danas neki pokušavaju reći da brodogradilišta ne valjaju i da ih treba zatvoriti, mi smo protiv toga", tada je rekao Sanader.

Također, 28. rujna, u sklopu saborskog aktualnog sata na pitanje Damira Kajina o zatvaranju brodogradilišta u Kraljevici i Trogiru, Sanader je odgovorio kako nema takvih planova.

Ipak, novi Pretpristupni ekonomski program predviđa upravo takav rasplet što je u potpunoj suprotnosti onim što su vladinih dužnosnici izjavljivali u proteklih desetak mjeseci.

Također, valja napomenuti kako ni oporbeni SDP tijekom kampanje nije imao konzistentan stav o budućnosti hrvatske brodogradnje. Tako je tadašnji SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić prvo tvrdio kako neka brodogradilišta treba zatvoriti jer se nalaze na neprikladnim lokacijama, da bi nekoliko tjedana kasnije ustvrdio kako "SDP neće dopustiti zatvaranje niti jednog brodogradilište".

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika