07.12.2007. / 19:23

Autor: Martina Čizmić

PITANJE NEOVISNOSTI

EU: "Vrijeme je za odluku o Kosovu"

Ministri nisu napisali da Kosovo mora biti neovisno, ali smatraju da EU mora biti spremna preuzeti odgovornost.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije poslale su pismo svojim EU partnerima u kojem objavljuju da su pregovori o Kosovu iscrpljeni i da je nastupilo vrijeme za donošenje odluka o budućem statusu te srbijanske pokrajine.

Ministri nisu napisali da Kosovo mora biti neovisno, ali smatraju da EU mora biti spremna preuzeti odgovornost.

"Pismo četiriju država pokazuje da one dijele stajalište europskog pregovarača Wolfganga Ischingera. Daljnjji pregovori ne bi donijeli nikakav napredak u postizanju sporazuma", rekao je jedan od zapadnih dužnosnika. Dodao je kako u pismu stoji kako je važno da EU bude spremna preuzeti odgovornost za nezavisnost Kosova. Istaknuo je da se prednost daje sporazumu koji bi poduprlo Vijeće sigurnosti UN-a.

"U pismu stoji i da bismo trebali pomoći Srbiji tako što bismo poduprli njezine napore za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU", rekao je dužnosnik.

I dok ministri članica EU, donose odluku o budućem statusu Kosova, članice NATO-a dogovorile su se kako će zadržati jake mirovne snage na Kosovu. "NATO će odlučno odgovoriti na svaki pokušaj remećenja sigurnosti bilo kojeg naroda na Kosovu", objavili su ministri.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai pozvao je da umjesto jednostranog proglašenja neovisnosti na Kosovu bude "upravljana i kontrolirana tranzicija" kojom bi se dobilo vremena za odluku o konačnom statusu.

Jednostranom proglašenju neovisnosti protivi se i Rusija. "Jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova vodilo bi na vrlo sklisku nizbrdicu jer bi rješenje izvan Ujedinjenih naroda stvorilo presedan za druge separatističke regije", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika