10.12.2007. / 13:22

Autor: Marijana Zrinjski

JAKUŠEVAC

Ljubičić: "Neće biti nikakve eksplozije"

Zagrebačko odlagalište otpada Jakuševac zbog otrovnog plina metana, čija se koncentracija približila kritičnoj, pretvorilo se u prirodnu bombu. Odlagalište je nestabilno zbog razine procjednih voda koja je dosegnula 30 metara, a u podzemne vode se izlučuju velike količine vode zaražene bakterijama od fermentacije unutar deponija, piše Jutarnji list.

Nadzorno tijelo nakon snimanja stanja sanacije deponija, koju izvodi Vijadukt, upozorilo je na povišenje razine procjednih voda u tijelu deponija, što utječe na razinu stabilnosti deponija. Izvođač radova naglašava da je ovakvo stanje iznimno opasno. Procjedne vode, naime, ugrožavaju život osoba koje rade na deponiju, ali jednako tako cirkulacijom unutar deponija izlučuju u podzemne vode. Tako su goleme količine vode zaražene različitim bakterijama od fermentacije unutar deponija. Kao rezultat fermentacije na određenim plohama registrirana je povećana koncentracija plina koja je blizu razine kod koje se pojavljuje mogućnost pojave eksplozivne smjese. Nakon što je izvještaj procurio u javnost, direktor ZGOS-a Zdravko Vac  priznao je da je radnicima zbog opasnosti od eksplozije strogo zabranjeno pušenje blizu deponija.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćili su da do sada nisu bili obaviješteni o Izvanrednom izvješću stručnog nadzora vezanog uz odlagalište Jakuševac u Zagrebu što je suprotno zakonu. Naglašavaju da je stručni nadzor dužan nadzirati radove i u slučaju utvrđenih nepravilnosti odmah obavijestiti investitora i nadležnu inspekciju.

"Inspekcijska služba Ministarstva zatražila je dokumentaciju vezanu uz Izvanredno izvješće a U pripremi je koordinirani, zajednički nadzor inspekcije zaštite okoliša, građevinske, sanitarne, vodopravne i protupožarne inspekcije. Nakon pregleda sve raspoložive dokumentacije i nadzora na terenu ovisno o utvrđenim činjenicama poduzet će se potrebne zakonom propisane mjere", stoji u priopćenju Ministarstva.

Čelnici Zagreba demantirali navode o opasnosti

Direktor zagrebačkog holdinga Slodoban Ljubičić oštro je komentirao članak objavljen u Jutarnjem. Kazao je da se tekst temelji na seriji neprovjerenih elemenata. "Čuo sam se s nadležnim na Jakuševcu i tamo je više, manje stanje regularno. Nema nikakve opasnosti za građane koji žive blizu Jakuševca, svi građani Zagreba mogu mirno spavati jer nikakve eksplozije neće biti". Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zaključio je pak da sanacija teče prema svim pravilima struke. Više o stanju odlagališta otpada Bandić će izložiti sutra na konferenciji za novinare.

Vezane vijesti

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Jedan radnik teško je ozlijeđen u petak u eksploziji koja se dogodila u tvornici streljiva u Goraždu u istočnoj Bosni, potvrđeno je iz uprave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika