11.12.2007. / 08:04

Autor: Josip Bagić

PREDSTAVLJAMO

Najatraktivnije auto-premijere u 2008. godini

U 2008. godini na tržištu će se pojaviti neki dugo očekivani automobili. Nacional.hr predstavlja deset najboljih autopremijera u 2008. godini. Svoje mjesto među najboljima našli su: Lamborghini Murcielago LP640 Roadster, Acura NSX, Honda Accord, SCION tC, Pontiac G6 GXP, Dodge Viper SRT10, Jaguar S-Type, Nissan Skyline GT-R i Cadillac CTS.

Nissan Skyline GT-R

Nissan Skyline u najsnažnijoj GT-R izvedbi, automobil koji je nastao na osnovi studije GTR Proto prikazane 2005. na Tokyo Motor Showu tek je minimalno izmijenjen, ili bolje reći ublažen, za serijsku proizvodnju.
U prodaju kreće 2008. godine, a pogoniti će ga moćan 3,8 litreni V6 twin-turbo.
Agregat - derivat onoga iz modela 350Z koji raspolaže sa 450 KS.
Očekuje se ubrzanje s mjesta do 100 km/h za manje od pet sekundi, te maksimalna brzina 290 km/h


Lamborghini Murcielago LP640 Roadster

Najmoćniji Lamborghini do sada, Murcielago LP 640, u Los Angelesu dočekao debi u izdanju bez krova. Premda puristi zaziru od supersportskih automobila u roadsterskom izdanju, za priznati je da ovakvi automobili izgledaju prokleto dobro. Poput svog kupeovskog rođaka, Murcielago "Longitudinale Posteriore" 640 u sredini skriva uzdužno postavljeni 6.5-litreni motor V12 koji razvija 640 KS. Ubrzanje do 100 km/h za 3.4 sekunde te maksimalna brzina od 330 km/h stavlja ga uz bok Ferrarijevom Enzu, premda je roadster zbog nešto veće mase, trun sporiji. Za sada nema informaciji o cijeni no početak prodaje se očekuje sredinom 2008. godine.

Acura NSX

Dobila je više snage, više brzine, i male vizualne promjene, ali Acura NSX (Acura je Honda u SAD).Nova NSX jako podsjeća na Ferrari 360 Modena i Ferrari Enzo.

Honda kaže da će novo auto imati veću mašinu od sadašnje, koja je 3.2 L V6. Očekuje se da će V6 sada biti izmedju 3.5 i 3.8 L. Honda kažu da će nova NSX imati više od 300 KS. Pošto sadašnja ima 290 KS to neće biti teško ostvariti. Honda očekuje da će nova NSX u potpunosti moći konkurirati Ferrariu i Porscheu. Pogon je na zadnje kotače a ta snaga će dolaziti kroz automatski mjenjač sa 6 brzina, koji je sličan Ferrari F1 sistemu. Cijena za ovaj automobil još nije određena.

Honda Accord

Honda je predstavila Accord Coupe Concept koji prikazuje novi, znatno agresivniji smjer osme generacije Accorda.

Dizajn Accord Coupe Concepta donosi pregršt noviteta, uključujući dug poklopac motora, snažne bočne linije te sportsku, spuštenu krovnu liniju straga. Izrazito naglašena prednja maska, zahvaljujući agresivno ukošenim prednjim svjetlima i maglenkama utisnutim duboko u prednji odbojnik otkrivaju možda najljepšeg Accorda do sada, dok su za agresivan izgled stražnjeg dijela zaslužne četiri ispušne cijevi integrirane u stražnji difuzor.

Concept Hondu coupe pokreće novi, snažniji V6 agregat koji zahvaljujući Hondinoj VCM tehnologiji sada razvija više snage uz manje štetnih emisija.


Pontiac G6 GXP

Pontiac u Detroitu predstavlja G6 GXP Street edition, koji ispod lima krije 3.6 litreni V6 motor s 252 konjskih snaga i 340 Nm okretnog momenta.

Osim motora, sportsku narav automobila naglašava i novi dizajn maske, svjetla za maglu usisnici za zrak na poklopcu motora, 18" aluminijski naplatci, kao i veliki tzv. "hammerhead" spojler, koji se nudi kao dodatna oprema. Pontiac će G6 GXP Street edition isporučivati s šestostupanjskim automatskim mjenjačem. Automobil će se proizvoditi u sedan i coupe varijantI. Predviđen je za 2008. godinu.

Dodge Viper SRT10

u USA početni će model koštati oko 83 tisuće dolara. Posljednja izvedba Chryslrovog SRT (Street and Racing Technology) odjela nosi naziv 2008 Dodge Viper SRT10 ACR, gdje su posljednja tri slova skraćenica od American Club Racer. Riječ je, kako kažu u SRT-u o «cestovnom» automobilu stvorenom za trkaću stazu.. Što se tiče vanjskog izgleda najnoviji Viper dolazi u crveno-crnoj kombinaciji boja sa novim setom spojlera koji su napravljeni tako da poboljšavaju aerodinamiku, ali ne povećavaju težinu vozila. Unutrašnjost je u odnosu na obični SRT10 još više sportska. Motor je zaista moćan. Riječ je o 8,4 litrenom, aluminijskom V10 agregatu snage 660 KS sa 760 Nm okretnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje kotače preko ručnog šest stupanjskog mjenjača.U USA početni će model koštati oko 83 tisuće dolara.

Jaguar S-Type

Kod nas popularni Jaguar "Stipe" je doživio facelifting. S-Type 2008 koji će se na tržištu pojaviti početkom slijedeće godine, dobiva nove naplatke, a promijenit će se mnogi detalji kako na prednjem tako i na stražnjem kraju automobila. Svi novi modeli će dobiti branike i masku hladnjaka sa dosadašnjeg modela S-Type R. U Jaguaru kako će novi S-Type na tržištu moći parirati BMW-u serije 5, audiju A6 i mercedesu E klase.

Cadillac CTS

Luksuzni Cadillacov novitet je još jedan model koji će se prodavati u Europi. Predstavljanje se očekuje krajem godine kada će CTS biti lansiran na razvijenijim tržištima. Cadillac je prepoznatljivoj dozi elegancije pridružio i sportsku agresivnost. Novi CTS je u svakom slučaju osjetno dinamičniji u odnosu na prethodnika. S drugom generacijom CTS-a General Motor lansira novi benzinski motor. 3.6 V6 posjeduje direktno ubrizgavanje goriva i VVT sustav upravljanja ventilima, a raspolaže sa 303 KS i 366 Nm. U ponudi ostaju 2.8 V6, kao i 3.6 V6 (262 KS) poznat iz drugih modela. Po prvi puta kupcima će biti ponuđene dvije iszvedbe pogona, stražnji i kao opcija, AWD pogon na sve kotače. Mjenjači su isključivo šest-stupanjski, Aisin ručni i Hydra-Matic 6L50 automatski.

Chrysler Firepower

Chrysler Firepower je studijski GT automobil kojeg pokreće snažni HEMI V8 motor koji iz 6,1 litara razvija 425 KS. Ubrzanje do 100 km/h traje 4.5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 280 km/h. Unatoč financijskoj krizi, u Chrysleru se nadaju da će bi upravo ovaj model mogao označiti početak oporavka ove tvrtke.

SCION tC

Scion je marka manjih osobnih automobila proizvedenih pod okriljem japanskog koncerna Toyota, a osnovana je 2003. godine s ciljem da se u SAD-u mlađe kupce zainteresira za kupnju Toyotinih modela.

Model, tC baziran na 2003. godine predstavljenom europskom modelu Toyote Avensis. Model tC futurističkog je dizajna koji koristi najnoviju tehnologiju u automobilskoj industriji.Automobil je namjenje je isključivo za američko tržište.

Vezane vijesti

Oldtajmeri kao investicija

Oldtajmeri kao investicija

Volker Müller klečeći provjerava u kojem je stanju lak, provjerava od čega je spremnik za rezervni kotač. "Plastika umjesto aluminija. No iza je ako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika