14.12.2007. / 10:51

Autor: Marijana Zrinjski

KOSOVO

Thaciju draže usklađeno proglašenje neovisnosti

"Naš kalendar je sinkroniziran s Washingtonom i s EU. Uskladit ćemo proglašenje nezavisnosti sa zapadom. Kao premijer, zalažem se za usklađeno proglašenje nezavisnosti, prije nego jednostrano", kazao je kosovski premijer Hasim Thaci u intervjuu koji je objavio njemački dnevnik Der Tagesspiegel, dodajući kako očekuje jasan stav i trajno jedinstvo unutar EU što se tiče nezavisnosti Kosova.

Nova kosovska višeetnička Vlada u kojoj će biti samo osobe koje nisu, kako kaže, zaprljale ruke, tvrdi, biti će sastavljena u idućih nekoliko dana.

Inače, danas u Bruxellesu sastat će se čelnici zemalja članica Europske unije, kako bi između ostalog, razgovarali o statusu Kosova.
Oko priznanja kosovske neovisnosti svaka zemlja članica odlučit će samostalno. No, za EU važno je pitanje može li na temelju sadašnje rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a uputiti svoju sigurnosnu i civilnu misiju na Kosovo. Misija od 1.800 policajaca, sudaca i istražitelja trebala bi naime, pomagati kosovskim vlastima da postupno preuzmu ovlasti misije UN-a, koja je ondje prisutna već osam godina. Da bi se odluka donijea potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika