08.09.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

BOCVANA

NATJECANJE U LJEPOTI ZARAŽENIH OD AIDS-A

NATJECANJE U LJEPOTI ZARAŽENIH OD AIDS-A

U glavnom gradu afričke države Bocvane Gabaroneu održano je natjecanje u ljepoti žena zaraženih AIDS-om. Natjecanje je održano kako bi se povećala svijest stanovnika te države da oboljeli od AIDS-a nisu osobe koje treba bojkotirati, nego su to osobe koje mogu unatoč bolesti normalno živjeti, koje su aktivne, pametne i lijepe. Nastupilo je 12 žena, a pobijedila je 31-godišnja Kgalalelo Ntsepe. Natjecanje je nosilo naslov “Miss slobodne od stigme od AIDS-a”, a bilo je dobro posjećeno. Natjecateljke su slale poljupce gledateljima, a tijekom izbora govorile su o svojim iskustvima s bolesti te sa problemima na koje su nailazile zato što su zaražene.
Bocvana ima najviši postotak zaraženih virusom AIDS-a na svijetu, jer čak 38 posto odraslih stanovnika nosi taj virus. No, Bocvana radi velike napore u borbi protiv te bolesti, pa je to afrička zemlja u kojoj se najviše trošilo na pomaganje bolesnih od AIDS-a antiretroviralnim lijekovima. Ti lijekovi pomažu oboljelima da vode normalan život, a u Bocvani ih već dobivaju deseci tisuća ljudi. I pobjednica natjecanja Kgalalelo Ntsepe, koja inače radi kao savjetnica u centru za oboljele od AIDS-a, prima te lijekove te je izjavila da su joj ti lijekovi promijenili život.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika