04.01.2008. / 11:34

Autor: Marijana Zrinjski

HDZ-HSS-HSLS

U ponedjeljak se potpisuje koalicijski sporazum

Predsjedništvo HSLS-a i Središnje vijeće te stranke u ponedjeljak bi trebao odlučiti o sklapanju koalicijskog sporazuma koalicije HSS-HSLS s HDZ-om i to nakon rasprave zakazane za taj dan u podne. Ako koalicijski sporazum bude potvrđen, čelnici koalicije HSS-HSLS i HDZ-a Josip Friščić, Đurđa Adlešič i Ivo Sanader će ga odmah potpisati.

Podsjetimo, jučer je koalicijski sporazum podržao Glavni odbor HSS-a.

Pregovori trojke trajali su tjednima, no kako su pregovarači stalno ponavljali, oko svih pitanja lako su se usaglašavali. Dogovorili su se oko poljoprivrede, reforme pravosuđa i javne uprave, oko zdravstva, decentralizacije, obrazovanja i znanosti, turizma, mirovina, cestogradnje kao i oko rada nedjeljom za koji je odlučeno da ga neće biti, osim izuzetaka. Osjetljiva pitanja poput ZERP-a na kojem je HSS inzistirao i NATO-a ostavljena su za kraj. HSS je djelomično odustao od referenduma za vojni savez. Dogovor je da referenduma ne bude ukoliko ankete budu pokazivale da preko 60 posto građana podupire ulazak u Savez.

Koalicijski sporazum na preko od stotinu stranica, biti će predstavljen javnosti i na neki način predstavljat će program buduće Vlade. Kako je za vrijeme pregovora izjavio potpredsjednik Vlade Damir Polančec, upravo će ovaj sporazum biti svojevrsan obrazac za ostale takve sporazume u budućnosti hrvatske politike.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika