20.01.2008. / 10:36

Autor: Igor Ćutuk

POLITIKA

La Repubblica: Europska unija priznat će Kosovo

List prenosi izjavu talijanskog diplomata koji je nakon sastanka Kontaktne skupine za Kosovo izjavio da će Europska unija priznati Kosovo, no da s Prištinom treba uskladiti datum proglašenja neovisnosti

Europa će priznati neovisnost Kosova, ali od Prištine traži usklađivanje datuma, piše u današnjem broju talijanska Repubblica. List se poziva na izjavu talijanskog diplomata koji je bio u pratnji ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme na sinoćnjem sastanku Kontaktne skupine za Kosovo u Sloveniji. To će biti koordinirano proglašenje neovisnosti, a ne unilateralna izjava, što je, kako pojašnjava talijanski izvor, velika politička razlika.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband kao dan proglašenja neovisnosti predložio je već 4. veljače, odnosno dan poslije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, dok je D'Alema predložio da to bude nakon 9. ožujka, odnosno poslije izbora u Španjolskoj, piše talijanski list.

Pretpostavlja se kako bi, u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova prije španjolskih izbora, pitanje neovisnosti Basikije moglo ući u španjolsku predizbornu polemiku.

Na Brdu kod Kranja sinoć su se sastali predstavnici Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije a sastanku su bili nazočni i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel te visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Na sastanak nisu došli predstavnici Rusije i SAD.

Rusija se protivi neovisnom Kosovu i prijeti blokiranjem misije UN-a na tom prostoru vetom u Vijeću sigurnosti. Zbog toga će EU na Kosovo uputiti svoju misiju od 1.800 policajaca.



Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika