31.01.2008. / 09:14

Autor: Igor Ćutuk

MINISTRI NA POPRAVNOM

Odlazi li ministrica pravosuđa?

Vlada je svim ministrima dala tzv. šestomjesečni pokusni rok, uz izuzetak Ane Lovrin, kojoj je premijer osobno poručio kako očekuje da s reformama počne odmah. Poznavatelji prilika ističu kako je u kratkom roku nemoguće provesti sve što se od nje očekuje, pa se nagađa da je Sanaderov ultimatum najava smjene ministrice pravosuđa

Premijer Ivo Sanader svim je ministrima dao tzv. šestomjesečni pokusni rok, no izuzetak je Ministarstvo pravosuđa u kojemu, zbog opasnosti zaustavljanja daljnjih pregovora s Europskom unijom, reformski potezi moraju početi odmah, potvrđeno je u Vladi.

Premijer Ivo Sanader, kako doznaje Jutarnji list, na nedavnom je sastanku vodstva HDZ-a ministrici pravosuđa Ani Lovrin navodno izravno i nedvosmisleno priopćio da najnepopularnije i najbolnije poteze u reformi pravosuđa mora obaviti u narednih šest mjeseci. Sanader je, prema navodima tog lista, kratko obraćanje ministrici zaključio informacijom da će joj kao pomoć za državnog tajnika poslati Dražena Bošnjakovića.

Za razliku od ostalih, Ministarstvo pravosuđa tako bi već za nekoliko tjedana trebalo izdraditi prve prijedloge zakona o sudovima, revidirani zakon o sprječavanju sukoba interesa, antikorupcijski program i niz ostalih reformskih mjera za što poznavatelji prilika tvrde da je gotovo nemoguće u tako kratkom roku učiniti, pa se nagađa da je Sanaderov ultimatum zapravo najava ministričine smjene.

Minstrici pravosuđa najviše se predbacuje nerješavanje pitanja imenovanja sudaca i zanemarivanje učestalih kritika Europske komisije što ministri postavljaju predsjednike sudova. Europska komisija pozorno prati i tijek i vođenje postupaka za korupciju, poput slučaja Brodosplit i Maestro, a u oba slučaja stalo se na razini gdje počinje odgovornost ministra.

U pravosudnim krugovima ističu i da je antikorupcijski plan samo djelomično zaživio, dio je i dalje tek popis želja, a borba protiv korupcije i dalje se svodi na MUP i Državno odvjetništvo. Od 2003. godine nije pokrenut ni projekt racionalizacije broja sudova, a za razliku od drugih europskih zemalja u Hrvatskoj nije zaživio ni projekt pružanja besplatne pravne pomoći za što, kako ističu poznavatelji prilika, sadašnja garnitura u Ministarstvu pravosuđa nema ni prijedlog kako bi se to pitanje riješilo.

Europska komisija oštro je prošlih godinu i pol dana prigovarala na način vođenja postupaka za ratne zločine, u ozračju procesa protiv Glavaša, a da pritom ministrica Lovrin nije izrekla politički stav o tom problemu.Od ministrice Lovrin očekuje se i da žurno pokrene pitanje rješavanja problema financiranja stranaka. Političke stranke nisu, naime, prikazale svoje troškove iz kampanje, niti su objavile imena donatora.

Jutarnji list ističe kako Ana Lovrin neupitno ima političku podršku, a i bezrezervnu podršku pravosuđa, no postavlja se pitanje je li ministrica spremna provesti tako opsežnu reformu i je li uspjela u ministarstvu zadržati minimum kadra koji je sposoban realizirati projekte. Najavljene reformske poteze ministrica bi trebala početi s novim državnim tajnicima koji nemaju iskustva u rukovođenju takvim sustavima, bez pomoćnika za kazneno pravo te s upražnjenim mjestom pomoćnika za međunarodne odnose.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika