06.02.2008. / 16:00

Autor: Nina Tomljanović, Marko Biočina, Igor Ćutuk

HAVARIJA NA MORU

Ekološka katastrofa prijeti istarskoj obali

Promjeni li morska struja smjer kretanja, prijeti opasnost da brod za oko 12 sati stigne do istarske obale

Turski brod s jedanaest tona opasnog tereta zahvatio je požar, danas rano ujutro, 15-ak nautičkih milja zapadno od Rovinja. Prema prvim podacima postoji velika vjerojatnost da će brod potonuti i izazvati ekološko onečišćenje, doznaje se iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Prema posljednjim informacijama, nagib broda se zasad nije povećao što znači da je smanjena mogućnost potonuća iako se strahuje da bi do brzog potonuća broda moglo doći ako eksplodira spremnik s gorivom.

Brod se trenutno nalazi 11 nautičkih milja od obale i pluta brzinom od 1,5 N/M na sat prema Poreru, svjetioniku smještenom na krajnjem jugu Istre, koji se nalazi na samom vrhu Rta Kamenjak.

Promjeni li morska struja smjer, prijeti opasnost da brod za oko 12 sati stigne do istarske obale.

U gašenju požara sudjeluje jedan kanader, a jedan zrakoplov motri požarište iz zraka. U blizini broda su i dva tegljača, koja mu se zbog plamena ne mogu približiti.

Glasnogovornica Ministarstva mora Marina Halužan potvrdila je da je brod UND-Adriatic, koji plovi pod turskom zastavom, rano jutros zahvatio požar na granici hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa te da su na mjesto nesreće odmah upućena tri broda koja su se našla u blizini. Posada grčkoga broda Ikarus Palace oko 7 sati spasila je 22 člana posade i devet putnika s broda zahvaćena požarom.

Poziv u pomoć upućen je s broda Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci rano jutros, u 4.04 sati. Na brodu se, osim opasnih uljnih derivata, nalazi i više od dvjesto kamiona.

Na gorućem brodu dugačkom 193 metara i širokom 26 metara, osim do sada poznatog tereta je još 800 tona mazuta, 50 tona dizela i dvije tone šibica, te devet tona ulja koje je najvjerojatnije izgorjelo.

Inače, UND-Adriyatik izgrađen je 2001. godine u brodogradilištu u njemačkom gradu Flensburgu. Ukupna masa mu je 22900 tona, a maksimalna brzina 21,5 čvorova. Izgrađeno je ukupno 6 takvih brodova za dva naručitelja. Četiri su u vlasništvu turske kompanije UND Ro Ro. Inače, sestrinski brod UND-Ege 2001, godine proglašen je brodom godine u svojoj kategoriji.

S obzirom da se radi o relativno novom i očito kvalitetnom plovilu, vjerojatno je da je uzrok požara ljudska greška.

Turska tvrtka UN Ro Ro specijalizirana za transport kamiona, a u vlasništvu je nekoliko jakih međunarodnih transportnih poduzeća iz Turske. Kompanija trenutno raspolaže sa 18 brodova, a većina ih prometuje na ruti od Istanbula do Trsta. Prema tvrdnjama njihovog tehničkog direktora Hasana Pehlivana UN Ro Ro svakodnevno preveze više od 400 kamiona.

RTV Slovenija: "Jadransko morje pred katastrofom"

Slovenski mediji prilično su se raspisali o nesreći koju je izazvao turski brod. Tako slovensko Delo u svom on-line izdanju prenosi informacije hrvatskog Ministarstva mora prometa i infrastrukture kako se na 16 nautičkih milja zapadno od Rovinja zapalio brod "UMD-Adriatic" koji plovi pod turskom zastavom. Naslov teksta glasi "Ekološka katastrofa v ERC?"

Dnevnik.si donosi tekst pod naslovom "Pri Rovinju gori turška ladja z nevarnim tovorom in grozi okolju". U tekstu se apominju službene informacije hrvatskog Ministarstva mora prometa i infrastrukture a tekst je iliustriran fotografijama iz Jutarnjeg lista.

RTV Slovenija, nesreću na Jadranu, uzela je kao udarnu vijest i donosi tekst pod naslovom "Jadransko morje pred katastrofom", a u tekstu se nalazi prikaz izvještaja hrvatskih medija uz napomenu kako uzrok požara još uvijek nije poznat.

Još uvijek se nitko od slovenskih političara nije oglasio o mogućim posljedicama no komentari čitatelja na rtvslo.si su indikativni i polemike se odvijaju od zabrinutosti do neozbiljnih komentara o "hrvatskoj sabotaži".

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika