12.02.2008. / 11:16

Autor: Igor Ćutuk

DIJASPORA

Američki Hrvati razočarani HDZ-om

Inicijatori osnutka stranke američkih Hrvata pozvat će iseljenike da izrade hrvatske dokumente, kako bi se utvrdilo koliko zapravo ima Hrvata u SAD-u te da na idućim izborima nadjačaju HDZ u SAD-u

Američki Hrvati sve glasnije zagovaraju osnutak vlastite stranke koja bi, kako ovih dana ističu u medijima, radila na boljoj zaštiti njihovih interesa i pomogla u razvijanju demokracije u Hrvatskoj.

Iseljenici upozoravaju da ih se ponovno dijeli na podobne i nepodobne, korupcijom i birokracijom onemogućuju se njihova ulaganja u Hrvatsku, a od kraja vladavine Franje Tuđmana njihov se glas sve manje čuje i u Saboru, doznaje Večernji list, pozivajući se na predstavnika američkih Hrvata koji je želio ostati anoniman.

List navodi da je dijaspora nezadovoljna i što im je još za vrijeme Račanove koalicijske vlasti ukinut konzulat u Clevelandu, a Sanaderova vlada nije učinila ništa kako bi se to promijenilo. Teško podnose i zapuštanje zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu koja je, kako ističu, u katastrofalnu stanju. Poručuju kako je građevini koja ostavlja prvi dojam o Hrvatskoj u SAD-u nužna sanacija te ističu uvjerenje da Zagreb od njih neće tražiti sredstva za obnovu jer će u tom slučaju dobiti negativan odgovor.

Pripreme za osnutak političke stranke hrvatske dijaspore u SAD-u već su navodno počele. Hrvati će, kako ističe Večernjakov izvor, najprije potaknuti iseljeništvo da u što većem broju preko diplomatskih predstavništva zatraži hrvatske dokumente, odnosno putovnicu. Cilj im je doznati točan broj hrvatskih iseljenika u Americi te im pomoći u ostvarivanju zakonskih prava da bi na sljedećim parlamentarnim izborima u velikom broju glasovali i za njihovu stranku. Hrvati u SAD-u smatraju nedopustivim da u cijeloj Americi glasuje samo nekoliko tisuća iseljenika, kada tamo prema njihovim procjenama živi više od 700 tisuća Hrvata.

Predsjednika HDZ-a za Ameriku Frank Bilaver u medijima je ovih dana više puta ponavljao kako je obaviješten o takvoj inicijativi, no kaže da ne vjeruje u njezin uspjeh.

Na pitanje novinara Večernjeg lista zašto je propala Grupa 100, čiji je Bilaver i dalje tajnik, odgovorio je "da projekata ima, da su u pripremi i da ne može više od toga reći dok se ne realiziraju".

Iseljenici tijekom narednih mjeseci najavljuju i posjet Zagrebu, a cilj im je sastati se s premijerom Ivom Sanaderom i upoznati ga s njihovom inicijativom.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika