19.02.2008. / 15:49

Autor: Martina Čizmić

POTRAGA

Daytonski sporazum nestao i iz Beograda

Za razlilku od Srbije i BiH, Hrvatska svoj primjerak Daytonskog sporazuma nije "izgubila"

Nakon što su u Predsjedništvu BiH utvrdili da u njihovim arhivama nedostaje originalan primjerak Daytonskog sporazuma i srpske vlasti otkrile su da nedostaje njihov primjerak. Originala nema ni u srpskoj vladi i u Ministarstvu vanjskih poslova.

Beogradski list "Politika" objavio je kako im je nestanak originalnog Daytonskog sporazuma potvrđen u tim institucijama. Iako su "Politikini" sugovornici uvjereni da je taj dokument negdje arhiviran, nisu mogli reći gdje.

"Daytonski sporazum nikad se nije pojavio u Ministarstvu vanjskih poslova. Ministarstvo jest depozitar međunarodnih ugovora, ima ih još iz vremena Kraljevine Srbije, ali ovog sporazuma nema", rečeno je "Politici" u tom ministarstvu. No, Vlado Nadeždin, šef ureda ministra vanjskih poslova u vrijeme potpisivanja sporazuma, tvrdi da je on osobno original donio u to ministarstvo.

I bivši ministar vanjskih poslova Srbije, Goran Svilanović tvrdi da kada je on preuzeo to ministarstvo 2000. godine tog Sporazuma nije bilo. On smatra da je sporazum "možda izgubljen" kada je arhiv sklanjan za vrijeme bombardiranja Srbije 1999. godine.

"Dokument je ispao iz neke od kutija za selidbu? Ukraden? Sklonjen? Kakav god da je bio odgovor, ministar je bio prisiljen zatražiti pomoć od Francuza, koji srećom čuvaju sporazum o uspostavi mira u BiH", navodi beogradski list. Svilanović dodaje da se kopija sporazuma nalazi u resornom ministarstvu, ali i da se može, ukoliko je to potrebno, nazvati Pariz. Prema njegovim riječima nestanak Sporazuma nije veliki problem.

Za razlilku od Srbije i BiH, Hrvatska svoj primjerak Daytonskog sporazuma nije "izgubila". Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Mario Dragun, potvrdio je da je hrvatski original pohranjen u tom ministarstvu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika