05.03.2008. / 08:25

Autor: Igor Ćutuk

AMERIČKI IZBORI

Hillary Clinton zaustavila Obamin pobjednički niz

Pobjedama u trima saveznim državama Hillary Clinton osigurala je ostanak u predsjedničkoj utrci i zaustavila niz pobjeda demokratskog protukandidata za predsjednika Barracka Obame

Hillary Clinton jučerašnjom je pobjedom na predizborima u Teksasu, Rhode Islandu i Ohiju osigurala ostanak u utrci za predsjedničku nominaciju i zaustavila pobjednički niz demokratskog protukandidata Barracka Obame koji je pobijedio u Vermontu.

U Teksasu i Ohiju još je u tijeku prebrojavanje glasova, no prema projekcijama američkih televizijskih mreža bivša prva dama uvjerljivo vodi. Nakon 85 posto prebrojanih glasova u Teksasu Clinton je osvojila 51 posto, a Obama 47 posto glasova.

U Ohiju je nakon prebrojanih 92 posto glasova Hillary Clinton osvojila 55 posto, a Obama 43 posto glasova birača. U Vermontu je odnos bio obrnut i Obama je osvojio 60 posto, a Clintonova 38 posto glasova birača.

"Kažu da je Ohio država koja zna izabrati predsjednika. U novijoj povjesti ni jedan kandidat, demokrat ili republikanac, nije postao predsjednik, a da prije toga nije pobijedio na predizborima u Ohiu", rekla je Clinton, podsjećajući na stogodišnju tradiciju da pobjeda u Ohiju donosi i pobjedu na izborima za Bijelu kuću.

Među republikanskim kandidatima premoćnu je pobjedu u čak četiri američke savezne države odnio senator John McCain. Glasovima osvojenima u Teksasu, Ohiju, Vermontu i Rhode Islandu, McCain je osigurao dovoljan broj glasova.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika