22.03.2008. / 08:14

Autor: Igor Ćutuk

SOCIJALA

Knežević: 50 tisuća radnika na minimalcu

Savez samostalnih sindikata na prosvjedu 12. travnja očekuje nekoliko desetaka tisuća prosvjednika kojima bi se trebali pridružiti i kolege iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Poljske

Savez samostalnih sindikata Hrvatske dovršava pripreme za veliki prosvjedni skup najavljen za 12. travnja na središnjem zagrebačkom trgu do kojega dolazi u trenutku kada u Hrvatskoj, prema podacima koje je jučer iznijela čelnica SSSH-a Ana Knežević, čak 50 tisuća radnika prima minimalac.

"Tražimo da najniža plaća bude pedeset posto prosječne, jer trenutačno čak 50 tisuća radnika prima minimalnu plaću, što je previše", istaknula je Ana Knežević na konferenciji za novinare u Puli.

Mjerodavne u Vladi pritom je podsjetila kako Hrvatska nije siromašna, nego da je novac krivo raspoređen, a taj zaključak iznijela je u jednoj od analiza i Svjetska banka.

Sindikalci na prosvjednom skupu u Zagrebu očekuju nekoliko desetaka tisuća prosvjednika kojima bi se trebali pridružiti i kolege iz Mađarske, Austrije, Slovenije i Poljske.

Zahtjevi od kojih neće odustati su ograničavanje rada na određeno vrijeme, donošenje zakona o minimalnoj plaći, mirovinska i zdravstvena reforma te sigurniji uvjeti rada.

Prema procjenama sindikalaca, Hrvati danas jedva preživljavaju s plaćom koja je tek 26 posto prosječne europske plaće.Kako je kupovna moć preniska, prosječnom plaćom podmiruje se tek 75 posto sindikalne košarice koja je za veljaču iznosila 6138 kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika