Objavljeno u Nacionalu br. 646, 2008-04-01

Autor: Kristina Gaćarić

GALERIJA

Prvak baleta Dinko Bogdanić prvi put pjeva na opernoj premijeri

DIRIGENT VLADIMIR KRANJČEVIĆ i operni pjevači Vatroslav Maltar, Ozren Bilušić, Stjepan Franetović, Blanka Tkalčić, Ronald Braus, Lidija Horvat Dunjko i Henrik ŠimunovićDIRIGENT VLADIMIR KRANJČEVIĆ i operni pjevači Vatroslav Maltar, Ozren Bilušić, Stjepan Franetović, Blanka Tkalčić, Ronald Braus, Lidija Horvat Dunjko i Henrik Šimunović Il signor Bruschino Gioacchina Rossinija druga je operna predstava koju će 5. travnja u bivšoj Kinoteci u Zagrebu izvesti prva hrvatska putujuća operna trupa. Osim što će opera biti izvedena na hrvatskom jeziku, voditelj trupe Ronald Braus najavio je još jedno iznenađenje: „Baletni koreograf Dinko Bogdanić, koji je redatelj i koreograf ove opere, prvi put će i pjevati. Osim što je sjajan plesač Dinko ima dara i za pjevanje te sam došao na ideju da bi bilo dobro da otpjeva jednu manju ulogu. Bio je u velikoj nedoumici i trebali smo ga ohrabrivati, ali srećom na kraju je pristao“. Ronald Braus pjeva naslovnu ulogu Bruschina, a Bogdanić će pjevati ulogu Bruschinova sina.
Prva predstava bit će izvedena 4. travnja u Zorinom domu u Karlovcu, sljedeći dan je svečana premijera u Zagrebu, a nakon toga trupa putuje u Čakovec i Crnu Goru. Prvu hrvatsku komornu operu osnovao je prošle godine Ronald Braus s namjerom da se publika i u manjim hrvatskim gradovima upozna s operom. Za komornu operu se odlučio jer ona podrazumijeva samo jedan ili dva čina, manji broj solista i mali orkestar zbog čega takve opere nisu skupe i mogu se odigrati bilo gdje. Prvotna zamisao bila je da godišnje budu četiri premijere, a u prošloj sezoni uprizorena je samo Donizettijeva Rita: „Koliko ćemo premijera imati godišnje prvenstveno ovisi o novcu. Il signor Bruschino trebao je biti izveden ranije, ali se jedna od pjevačica razboljela tako da je premijera tek sada.

Za ovu godinu osim Bruschina planiram još dvije premijere, a u jednoj će nastupiti primadona Zlatomira Nikolova. Radit ću Medium Gian Carla Menottija i ponovno Donizettija, ali neću otkriti koje djelo. Prema sadašnjim planovima jedna opera bi trebala biti izvedena nakon ljeta, a druga do kraja godine u Slavonskom Brodu za što nam je Ministarstvo kulture osiguralo sredstva“, objasnio je Braus. Zagrebački dom putujuće opere ostaje i dalje dvorana Kinoteke koja je 2006. godine vraćena Crkvi. Kako Braus već deset godina dirigira mješovitim zborom u Crkvi sv. Blaža, koja se nalazi do Kinoteke, župnik mu je ustupio dvoranu na povremeno korištenje. Uz Brausa i Bogdanića nastupit će Lidija Horvat Dunjko, Blanka Tkalčić, Stjepan Franetović, Ozren Bilušić, Henrik Šimunović, Vatroslav Maltar, a orkestrom Zagrebačkih solista ravnat će Vladimir Kranjčević.

Vezane vijesti

Neodoljiva Puccinijeva "Manon Lescaut" prvi put u izvedbi riječke opere

Neodoljiva Puccinijeva "Manon Lescaut" prvi put u izvedbi riječke opere

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca večeras će se održati premijera Manon Lescaut, slavne Puccinijeve opere čija je praizvedba bila davne 1893. godine u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika